Πρώην αξιωματούχος του Ερντογάν: 18 ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία

Πρώην αξιωματούχος του Ερντογάν: 18 ελληνικά νησιά ανήκουν στην Τουρκία

Τις αντιδράσεις της Τουρκίας έχει προκαλέσει η δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη που ξεκαθάρισε χθες πως «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» καθώς τα τουρκικά μέσα τώρα ανακάλεσαν τις θεωρίες του πρώην γραμματέα του ΥΠΕΘΑ στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010, Ουμίτ Γιαλίμ περί 18 νησιών «που θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία» 

 

«Θάσος, Σαμοθράκη, Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λειψοί, Αρκοί είναι δική μας κυριαρχία, έχουμε παραχωρήσει… δικαίωμα χρήσης», ισχυρίζεται ο πρώην γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με το skai.gr.

Mάλιστα, ο Γιαλίμ έχει ισχυριστεί ότι η Κρήτη ανήκει στην Ελλάδα κατά το… 1/4 και πως τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία θεωρία, η Ελλάδα δικαιούται το 1/4 του νησιού, η Βουλγαρία το άλλο και το Μαυροβούνιο με τη Σερβία τα υπόλοιπα κομμάτια.

Ενδεικτικές όμως είναι και οι αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για τη δήλωση Αποστολάκη: «Θρασύτατη δήλωση – Δήλωση σκάνδαλο – Ανακοίνωση που ξεπερνά τα όρια – Δοκιμάζουν την υπομονή μας», αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες.

Σημειώνεται ότι για τις δηλώσεις του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μέχρι στιγμής.

Φωτογραφία αρχείου AP