«Παζάρι» στην Κυπριακή ΑΟΖ: Διάλογο μεταξύ των εταιρειών ζητά η Τουρκία

«Παζάρι» στην Κυπριακή ΑΟΖ: Διάλογο μεταξύ των εταιρειών ζητά η Τουρκία

Με το «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ για συνέχιση των ερευνών -παρότι έχει προχωρήσει στο προσωρινό «πάγωμα» των ενεργειών της στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας- η Άγκυρα έστειλε το μήνυμα πως οι σχεδιασμοί της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αναστέλλονται, αλλά προχωρούν και υλοποιούνται 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η τουρκική πλευρά έχει αναπτύξει ένα αφήγημα σε σχέση με τα επόμενα βήματα, τον διάλογο που έχει συμφωνηθεί να αρχίσει με την Ελλάδα. Όλες οι κινήσεις που γίνονται παραπέμπουν σε μια λύση-πακέτο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Ο βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και να εισέλθει σε ένα ανατολίτικο παζάρι.  

Με βάση τα διάφορα σενάρια, που φαίνεται να θέτει η τουρκική πλευρά, επιχειρείται εμπλοκή και της Κύπρου, στα πλαίσια της επιδίωξης για λύση-πακέτο (ελλαδοτουρκικά και Κυπριακό). Γι' αυτό και προτείνονται δυο παράλληλοι διάλογοι, Ελλάδος και Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η εισήγηση για τετραμερή, με τον Οζερσάι να εκπροσωπεί τα κατεχόμενα, δεν συζητείται από τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Μια άλλη πρόταση, που έχει κατατεθεί από τουρκικής πλευράς είναι η εμπλοκή των εταιρειών. Η τουρκική εισήγηση είναι πως εάν δεν γίνει εφικτό να αρχίσει διάλογος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τότε αυτός να διεξαχθεί μεταξύ των εταιρειών. Συγκεκριμένα, από τη μια να είναι οι εταιρείες, που είναι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία και δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ της χώρας και από την άλλη, η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ, που διενεργεί παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις. Πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση; Να θέσει εκτός συζήτησης, όπως και στα προηγούμενα σενάρια, την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η Λευκωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το παιχνίδι αν και οι πιέσεις θα ενταθούν για έναρξη διαλόγου με μόνο θέμα τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου  και δεν αποκλείεται να προταθεί στο τέλος συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί. Από την πλευρά της Αθήνας, η γραμμή που ακολουθείται είναι πως στον διάλογο συζητά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Οι τρίτοι, πάντως, που παρεμβαίνουν, θεωρούν πως θα πρέπει να παρακαθίσουν σε συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.