Οι μετανάστες, οι νέοι εκβιασμοί και τα παζάρια του Ερντογάν

Οι μετανάστες, οι νέοι εκβιασμοί και τα παζάρια του Ερντογάν

Προβλέψιμος και συνεπής στα… χούγια του ο Ταγίπ  Ερντογάν, επιμένει στην πολιτική εκβιασμού της Ε.Ε.  με «όπλο» τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν  να βρουν διέξοδο προς τις ευρωπαϊκές χώρες, σε μια προσπάθεια να παίξει τα «ρέστα» του  και να κερδίσει από την Ε.Ε. το «μεγάλο πακέτο» που καλύπτει όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Με την στάση του αυτή πάντως ερεθίζει αντανακλαστικά στην Ευρώπη και ενοχλεί ακόμη και «φίλους» και υποστηρικτές του  και αυτό συμβαίνει ενόψει της 17ης Μαρτίου που  λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής   θα επιδιωχθεί συμβιβασμός σε συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με την συμμετοχή του Ερντογάν , της Α. Μέρκελ και του Εμ. Μακρόν.

Και για τους πιο μετριοπαθείς  έναντι της Τουρκίας Ευρωπαίους η αλαζονική επιθετική στάση και πολύ συχνά προσβλητική για την  Ευρώπη ρητορική του, η κατάσταση οδηγείται στα όρια της, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί στο διηνεκές η Ευρώπη να βρίσκεται υπό καθεστώς εκφοβισμού και διπλωματικού «μπούλινγκ» από τον  Τούρκο ηγέτη

Ο κ.Ερντογάν έχοντας δεχτεί  ήδη ένα σημαντικό πλήγμα στην συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν  και έχοντας αντιμετωπίσει μια άκαμπτη σε μια σειρά ζητημάτων ηγεσία της Ε.Ε. την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, επιχειρεί και πάλι να παίξει  σκληρό παιχνίδι μέχρι τέλους προκειμένου να αποσπάσει ότι περισσότερο μπορέσει από τους ευρωπαίους ώστε να διασκεδάσει και την εικόνα από την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η πολιτική του στην Συρία.

Ο ίδιος στις  δηλώσεις του επιστρέφοντας στην Άγκυρα δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει τους  μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα της καθώς όπως είπε  οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μένουν στην Ελλάδα, έχουν κατεύθυνση προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Τούρκος ηγέτης ζητά πολλά στο μεταναστευτικό, νέες χρηματοδοτήσεις απορρόφηση προσφύγων και μεταναστών από τις ευρωπαϊκές χώρες  και μέσω του σχεδίου για δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων σε Ζώνη Ασφάλειας στην Β. Συρία, επιδιώκει την στήριξη των ευρωπαίων στα τυχοδιωκτικά σχέδια του στην Συρία.

Φυσικά κάθε άλλο παρά έχει ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να δεχθεί ένα σημαντικό για την Ελλάδα και για τους ευρωπαίους ζήτημα,την επιστροφή δηλαδή μεταναστών  και από την ηπειρωτική χώρα και όχι μόνο από τα νησιά,ώστε να αποσυμφορηθεί τα νησιά και να συναινέσει στην περιπολία και αναβαθμισμένη παρουσία και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων  της Frontex εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ώστε να αποτραπεί το άνοιγμα νέων διόδων προς τα ελληνικά νησιά. 

Όμως ο κ.Ερντογάν έθεσε όλο το πακέτο των ευρωτουρκικών ζητώντας, κατάργηση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες  που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που παραμένουν παγωμένες λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της  μη αναγνώρισης της Κύπρου και των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ και αναβάθμιση της Συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης, για την οποία όμως υπάρχει βέτο επί της Αρχής από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η Τουρκία κατά παράβαση των γραπτών και συμβατικών δεσμεύσεων της από 2006 όταν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις  δεν έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της (ισχύουσας) Τελωνειακής Ένωσης και προς την Κύπρο.

Η Τουρκία  μάλιστα καταφεύγει και σε άλλες κινήσεις ελπίζοντας ότι θα πιέσει την Ελλάδα και θα περάσει στην αντεπίθεση  σχετικά με τις κατηγορίες στις οποίες μονίμως είναι εκτεθειμένη για παραβίαση ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων. ΄Έτσι  όπως έγινε γνωστό η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Τουρκίας κατέθεσε εναντίον της Ελλάδας δυο προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μια για υποτιθέμενη δολοφονία  ενός μετανάστη από ελληνικές δυνάμεις και μια για οικογένεια που καταγγέλλει κακομεταχείριση όταν επιχείρησε να περάσει στα νησιά, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους προσφυγές.

Εκτός του ότι αυτές οι  προσφυγές στηρίζονται σε ψεύτικα στοιχεία ,το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως έδειξε  με την τελευταία απόφαση του για το push back μεταναστών από τις Ισπανικές Αρχές , δικάζει πλέον τουλάχιστον στην Ευρεία Σύνθεση του  με γνώμονα το κράτος και όχι τόσο το άτομο.

Ο κ. Ερντογάν δεν έκρυψε όμως τις προθέσεις  του και για την Συρία ,όπου αποκάλυψε ότι πρότεινε στον Πούτιν  να εκμεταλλευθούν από κοινού, αφού χρηματοδοτήσει η Μόσχα την ανακατασκευή τους ,τις πετρελαιοπηγές του Deir al-Zor  στην Ανατολική Συρία  που βρίσκονται υπό την κατοχή των Κούρδων. Και μάλιστα όπως είπε την ίδια πρόταση έκανε και στους Αμερικανούς, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από την πώληση του συριακού πετρελαίου θα διατεθούν από την Τουρκία προς όφελος των προσφύγων. Κινήσεις που μάλλον δείχνουν την απελπισία του  σε ότι αφορά την έκβαση της τουρκικής εμπλοκής στην Συρία καθώς είναι προφανές ότι μόνο ειρωνικά χαμόγελα προκαλούν σε Ρώσους και Αμερικανούς.

Ο κ. Ερντογάν μάλιστα θέλοντας να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο και για  τις σχέσεις με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει « μαλακώσει η θέση τους σε σχέση με  τους S400 και αποδέχονται την μη ενεργοποίηση τους» ώστε να υπάρξει άρση του αδιεξόδου  και να παραλάβει η Τουρκία αμερικανικούς Patriot.

Η απάντηση φυσικά ήρθε λίγο αργότερα καθώς όπως μετέδωσε το Reuters το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η θέση του Υπουργού Άμυνας Εσπερ δεν έχει αλλάξει και είναι ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει έστω και μια συστοιχία Patriot, εκτός εάν επιστραφούν (στην Ρωσία) οι S400».