Ο αυτισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Ο αυτισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Συμπτώματα βαρύτατου και επικίνδυνου αυτισμού, εμφανίζει η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης συγχέοντας πλέον την πραγματικότητα, με τις επιθυμίες της, αποδεχόμενη απαιτήσεις και διεκδικήσεις γειτόνων, τις οποίες κατόπιν επιχειρεί να εμφανίσει ως ...ελληνικές επιτυχίες.

Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε έτσι, μετά από ένα θετικό (για τους Αλβανούς) ταξίδι του στα Τίρανα και έναν τραγικό χειρισμό μιας πολύ ευαίσθητης υπόθεσης όπως ήταν η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά να επιχειρεί να εξωραΐσει την εικόνα και των Αλβανών και του Τ. Ερντογάν!

Σε μια εντυπωσιακή μάλιστα επίδειξη υποκειμενικής αντίληψης της πραγματικότητας, ο υπουργός εξωτερικών σε δυο συνεντεύξεις του επεχείρησε λίγο πολύ να εμφανίσει το άσπρο μαύρο, εκφράζοντας ...ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στα Τίρανα, αλλά και στην διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Σε μια από τις συνεντεύξεις του ο κ. Κοτζιάς προκειμένου να δικαιολογήσει την αμήχανη και ανύπαρκτη ουσιαστικά πολιτική αντιμετώπισης της Τουρκίας, σπεύδει να αποδώσει τα πάντα στην «νευρικότητα» της Άγκυρας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και της προσπάθειας του κ. Ερντογάν να κερδίσει τις εθνικιστικές ψήφους. Διαστρεβλώνοντας μάλιστα την πραγματικότητα, υποστηρίζει ότι η αποστολή της Νατοϊκής ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο ...δικαίωσε την Ελλάδα και εξέθεσε την Τουρκία, ενώ ανακαλύπτει ως αντίβαρο στην ανάγνωση του Κορανιού στην Αγιά Σοφιά, τις θετικές κινήσεις του Ερντογάν να επιτραπεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει σε ορισμένες εγκαταλειμμένες εκκλησιές και στην Σμύρνη και να κάνει την τελετή αγιασμού των υδάτων στην παραλία της πόλης, αλλά και στην επαναλειτουργία Σχολείου στην Ίμβρο.

Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ κ. Κοτζιάς σε μια μοναδική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν ήθελε» την ανάπτυξη της Νατοϊκής Δύναμης, ότι η Τουρκία «δεν ήθελε την επέκταση της δράσης του στην τρίτη και τέταρτη περιοχή δηλαδή Δωδεκάνησα, Ικαρία, Σάμος», ότι η Τουρκία «δεν ήθελε να σηκώνονται ελικόπτερα και άλλα μέσα γιατί φοβάται ότι θα δημιουργήσει κεκτημένα η Ελλάδα στον εναέριο χώρο» και τελικά ότι η Τουρκία θέλει να τερματισθεί η επιχείρηση.

Όλα αυτά είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητας σε παραμορφωτικό καθρέφτη: Είναι γνωστό ότι η Τουρκία με την Γερμανία πρότειναν την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Τουρκία έβαλε απαράδεκτους όρους για να αναπτυχθεί  η Νατοϊκή Δύναμη στους δυο νότιους τομείς και η Ελλάδα δεν μπόρεσε να επιβάλλει την ανάπτυξη της, με τρόπο που θα γίνονταν αποδεκτά και σεβαστά κυριαρχικά δικαιώματα της (π.χ. Ίμια και Καστελόριζο) από την Συμμαχία, ενώ τα πτητικά μέσα δεν χρησιμοποιήθηκαν γιατί το ΝΑΤΟ αποδέχεται την τουρκική αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναερίου χώρου….

Σε ότι αφορά τις «θετικές» κινήσεις του κ. Ερντογάν, να υπενθυμίσουμε ότι δεν αποτελούν παρά μια πολύ μικρή συμβολική κίνηση προς τα μέλη της ελληνικής και ορθόδοξης κοινότητας στην Τουρκία που είναι τούρκοι πολίτες και φυσικά η άδεια για λειτουργιά μια μέρα τον χρόνο  σε κάποιες Εκκλησίες που παραμένουν εγκαταλειμμένες η έχουν υφαρπαγεί από το τουρκικό κράτος ,δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο σημαντικό αντάλλαγμα, προκειμένου να αποδεχτεί κανείς την προσπάθεια μετατροπής της Άγιας Σοφιάς  σε τζαμί.

Όσο αφορά τα  Σχολεία της Ίμβρου ,η χορήγηση άδειας έγινε περισσότερο για να αποδειχθεί η έλλειψη μαθητών…

Στα Τίρανα ο κ. Κοτζιάς έφτασε, ενώ οι Αλβανοί με πρώτους τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον υπουργό εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι του είχαν επιβάλλει με προκλητικό τρόπο το Τσάμικο, στην ατζέντα των συζητήσεων. Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση φρόντισαν να κινητοποιήσουν συμβολικά και καμιά εκατοστή Τσάμηδες και άλλους εθνικιστές ώστε να δημιουργήσουν το κλίμα έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κοτζιάς προκειμένου να μην υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλους τρόπους αντίδρασης η ακόμη περισσότερο να μην αναγκασθεί να ματαιώσει την επίσκεψη που αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες συμβούλευαν να μην κάνει, έπραξε το αδιανόητο: αποδέχτηκε ουσιαστικά αυτό που επί δεκαετίες  επιχειρούν να βάλουν επί ματαίω στην ατζέντα οι Αλβανοί  και να βρεθεί να συζητά θέμα Τσάμηδων.

Εάν δεν επρόκειτο για προαποφασισμένη επιλογή (οπότε τίθενται άλλα ζητήματα, για το ποιος επέβαλλε στην ελληνική κυβέρνηση αυτή την υποχώρηση, στον αλβανικό εθνικισμό), τότε αποτελεί έναν τραγικό χειρισμό που υπονομεύει την ελληνική πολιτική στα Βαλκάνια και κυρίως εμφανίζει την Ελλάδα υποχωρητική έναντι  του Αλβανικού Αλυτρωτισμού.

Ο κ. Κοτζιάς ικανοποιήθηκε όπως είπε που ο Αλβανός ομόλογος του,  έθεσε το θέμα των Τσάμηδων όχι στην διάσταση  εδαφικής διεκδίκησης. Με απλά λόγια ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ...επιτυχία ότι ο κ. Μπουσάτι όταν επέβαλλε στην ατζέντα την «ανθρωπινή διάσταση του Τσάμικου» δεν υπέβαλλε ταυτόχρονα και αίτημα για «επιστροφή» της Ηπείρου μέχρι και την  Θεσπρωτία  υπό Αλβανική κυριαρχία!

Αυτό που δεν θέλησε να πει όμως ο κ. Κοτζιάς η προφανώς το υποβαθμίζει για να μην αποκαλυφθεί το σοβαρότατο ολίσθημα, είναι ότι δημοσίως δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσουν τα ζητήματα των παιδιών και απογόνων των Τσάμηδων άλλα και εκείνων των Τσάμηδων που δεν καταδικάστηκαν από τα ελληνικά στρατοδικεία, αποτελεί δέσμευση για την χώρα και αποδοχή μιας βασικής  διεκδίκησης του Αλβανικού Αλυτρωτισμού.

Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών μάλιστα δήλωνε περιχαρής ότι ο κ. Ράμα δεν του ανέφερε το θέμα των Τσάμηδων (αφού φυσικά το είχε θέσει δημοσίως και ενώ λίγες ώρες πριν το είχε αποδεχθεί ο κ. Κοτζιάς στις συνομιλίες με τον  ομόλογο του)  αλλά προφανώς δεν είχε δει την ανάρτηση του κ. Ράμα στο Facebook που είχε φροντίσει να τοποθετήσει τον κ. Κοτζιά κάτω από μια μεγάλη γκραβούρα των Βαλκανίων όπου  έδειχνε τα γεωγραφικά όρια της Μεγάλης Αλβανίας…

Και τελικώς αυτό που ο κ. Κοτζιάς προσπαθούσε να εμφανίσει ως επιτυχημένο ταξίδι ,κατέληξε  σε μια συμφωνία όπου δίπλα σε θέματα όπως η Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών (την οποία ρητά οι αλβανοί δηλώσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ), τα Στρατιωτικά Κοιμητήρια και την αλλαγή των σχολικών βιβλίων (για τα οποία επανειλημμένα έχουν συμφωνήσει αλλά ποτέ δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους), θα βάλουν και οι Αλβανοί όλα τα ζητήματα που επιχειρούν δεκαετίες να θέσουν, με πρώτο το θέμα των Τσάμηδων, καθώς και την διδασκαλία της αλβανικής στα ελληνικά δημόσια σχολεία…