Νέοι χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Νέοι χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Νέα εργασία του γενικού διευθυντή του, Τσαγατάι Έρτσιγιες, δημοσίευσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η οποία περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των τουρκικών διεκδικήσεων στην ανατολική μεσόγειο και την τουρκική επιχειρηματολογία, με τους χάρτες στους οποίους στηρίζει την προσπάθεια της η Άγκυρα να υφαρπάξει όλη την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, η εργασία Έρτσιγιες παρουσιάζει και εξηγεί με χάρτες τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε σημείο της δε, ο γενικός διευθυντής του τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη Διεθνούς Δικαίου.

Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει το κυπριακό sigmalive, η εργασία:

- παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία

- δείχνει όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.
αοζ

Σημειώνεται ακόμα ότι στην 28σέλιδη εργασία παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο.

Ολόκληρη η εργασία Έρτσιγιες: