Ν. Ντιμιτρόφ: Με τη συμφωνία των Πρεσπών θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα

Ν. Ντιμιτρόφ: Με τη συμφωνία των Πρεσπών θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα

Το γεγονός ότι η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει έναν νέο δρόμο για τη χώρα του και ότι οι πολίτες της χώρας του θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν θέλουν την είσοδο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αν δέχoνται την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας», επεσήμανε μιλώντας στον Guardian, o Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητά μας για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία», υποστήριξε τονίζει μιλώντας στον Guardian o υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ καθώς οι πολίτες της χώρας προετοιμάζονται να ψηφίσουν για την αλλαγή ονόματος.

Στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα θα ρωτηθούν οι πολίτες δέχονται να προσθέσουν τη λέξη «Βόρεια» στο επίσημο όνομα της χώρας, καθιστώντας την έτσι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και αν επιθυμούν την είσοδο της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, σύμφωνα με τον Ν. Ντιμιτρόφ. 

Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ σημειώνει στη συνέντευξή του ότι ήταν 18 χρονών όταν η «Μακεδονία» απέκτησε την ανεξαρτησία της και τώρα είναι 45, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο είναι η δεύτερη ευκαιρία της γενιάς του να λύσει τη διένεξη με την Ελλάδα.

Ο Guardian σημειώνει ωστόσο ότι στο εσωτερικό της «Μακεδονίας», η αλλαγή του ονόματος είναι ένα λεπτό ζήτημα. Φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αντιπρόεδρος του VMRO, Αλεξάντερ Νικολόσκι, ο οποίος δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα πετύχαινε περισσότερα αν αντί για διαπραγμάτευση άφηνε την ελληνική πλευρά να γράψει από μόνη της τη συμφωνία «γιατί πιθανότατα οι Έλληνες ντρέπονταν να πάρουν για τον εαυτό τους τα πάντα», δήλωσε ο Aleksandar Nikoloski, αντιπρόεδρος του VMRO, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα.

O Guardian, αναφέρει τέλος ότι εκτός από την προσπάθεια προσεταιρισμού της αντιπολίτευσης, οι αξιωματούχοι στα Σκόπια παρακολουθούν τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Η Ρωσία δήλωσε ανοιχτά ότι αντιτίθεται στην προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχει κατηγορηθεί ότι εργάζεται στο παρασκήνιο προσπαθώντας να ανατρέψει τη συμφωνία.

Η Ελλάδα απέλασε πρόσφατα Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι δωροδόκησαν αντιπάλους της συμφωνίας, καταλήγει στο άρθρο του ο Guardian.