Μπάιντεν: Είπα στον Ερντογάν ότι πρέπει να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία  αλλά θα χρειαστεί έγκριση του Κογκρέσου
Μπάιντεν

Μπάιντεν: Είπα στον Ερντογάν ότι πρέπει να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία αλλά θα χρειαστεί έγκριση του Κογκρέσου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι στη χθεσινή συνάντηση του με τον Ερντογάν του είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία αλλά χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου. 

Προσέθεσε μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ότι πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση

«Αυτό που είπα ήταν, είπα τον Δεκέμβριο, όπως θα θυμάστε, θα πρέπει να τους πουλήσουμε τα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσουμε και αυτά τα τζετ», είπε. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό». ". Απλώς έπρεπε να πουλήσουμε, αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω αυτό. Και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε.", ανέφερε χαρακτηριστικα ο Μπάιντεν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ απέρριψε τις εκτιμήσεις που ακούστηκαν ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει αυτήν την πώληση ως αντάλλαγμα στην άρση του βέτο της Άγκυρας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη  πως Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, τον διαβεβαίωσε κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Μαδρίτη πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου αυτή η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία να περάσει από το Κογκρέσο.

Το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο ως προς το θέμα των F-16 για την Τουρκία ξεκαθάρισε Αμερικανός αξιωματούχος λίγες ώρες πριν την συνάντηση Ερντογάν -Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως η Τουρκία «δεν ζήτησε τίποτα» ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ, προκειμένου να άρει το βέτο που είχε θέσει στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και πως – στο ίδιο πλαίσιο – οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν τίποτα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των τουρκικών F-16, ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως τον τελευταίο λόγο ως προς το μέλλον των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα πρόκειται να τον έχει το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την Τετάρτη στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως» τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών βομβαρδιστικών F-16 από την Τουρκία. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας για τα διεθνή θέματα ασφαλείας, Σέλεστ Γουαλάντερ, δήλωσε σε επικοινωνία με δημοσιογράφους ότι η Τουρκία είναι «εξαιρετικά ικανός, πολύτιμος στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν και το θέμα της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνεται και από αυτό το άρθρο, πως τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων όσο και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, θα πρέπει - για να υλοποιηθεί - να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επικεφαλής της οποίας είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Χτες, ο Λευκός Οίκος, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τα όσα συζητήθηκαν κατ' ιδίαν στην συνάντηση Μπάιντεν -Ερντογάν που διήρκεσε μία ώρα, ανέφερε την ανάγκη διατήρησης σταθερότητας στο Αιγαίο. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε: 

«Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο για τους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας.»

Πάντως, μετά τη συνάντηση, από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο διαρροών,αναφερόταν ότι ο Ερντογάν έθεσε το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών και ότι έλαβε μάλιστα και διαβεβαίωση από τον Μπάιντεν ότι θα προσπαθήσει να περάσει το αίτημα του από το Κογκρέσο. 

Συγκεκριμένα, Τούρκοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι πηγές που παρακολούθησαν τη συνάντηση, αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε χαρακτηριστικά στον Ερντογάν ότι  «Μόλις προσγειωθώ στην Ουάσιγκτον, θα εργαστώ για να επιλύσω το ζήτημα των F-16» «Θα κάνω μια προσπάθεια να περάσει το Κογκρέσο».