Με μέτρα «προστασίας» των Τουρκοκυπρίων απειλεί η Άγκυρα

Με μέτρα «προστασίας» των Τουρκοκυπρίων απειλεί η Άγκυρα

Επίθεση κατά των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7) εξαπέλυσε η Άγκυρα με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στην Κύπρο πριν δύο ημέρες. Το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «αθέμιτη στάση ορισμένων μελών της ΕΕ» και προειδοποιεί, για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας των Τουρκοκυπρίων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργεί Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι η διακήρυξη (σ.σ. των Med7) για τις λεγόμενες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης (του Κυπριακού) στην Κύπρο και η έκφραση υποστήριξης για τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει σαφώς τη συνέχιση της κατάχρησης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της ένταξής της στην ΕΕ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει τα εξής:

«Οι αναφορές στη διακήρυξη των "7" που εγκρίθηκε κατά την Πέμπτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7) που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κύπρο στις 29 Ιανουαρίου 2019 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, παρέχει ένα ακόμη παράδειγμα της αθέμιτης και μη εποικοδομητικής στάσης που διατηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, στο όνομα της αποκαλούμενης "αλληλεγγύης της Ένωσης".

Η διακήρυξη για τις λεγόμενες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης (του Κυπριακού) στην Κύπρο και η έκφραση υποστήριξης για τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει σαφώς τη συνέχιση της κατάχρησης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της ένταξής της στην ΕΕ.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό το 2017 υπήρξε η αδιάλλακτη νοοτροπία της Ελληνοκυπριακής πλευράς, θεωρώντας τον εαυτό της ως μοναδικό ιδιοκτήτη της Νήσου και των Τουρκοκυπρίων ως μειοψηφία. Το γεγονός ότι στην κοινή δήλωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους του νησιού αποδεικνύει την επιμονή αυτής της διαστρεβλωμένης νοοτροπίας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».