Κοινό ταμείο για την Άμυνα ιδρύει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Κοινό ταμείο για την Άμυνα ιδρύει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά από μήνες, αν όχι χρόνια, ζυμώσεων η ΕΕ έκανε σήμερα το πρώτο βήμα για να αποκτήσει αυτόνομη υπόσταση στον κρίσιμο τομέα της Άμυνας, έναν τομέα που για αρκετούς αναλυτές αποτελεί το κλειδί για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την ίδρυση ενός κοινού ταμείου Άμυνας των χωρών της ΕΕ το οποίο θα έχει δύο πυλώνες: έναν για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και έναν για τη χρηματοδότηση αγοράς αμυντικών συστημάτων από τις χώρες της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δήλωση της Angela Merkel ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μάθει να στηρίζεται πλέον στις δυνάμεις της, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας μετά την εκλογή του D. Trump. Αλλά και ο Jean Claude Juncker σε ανύποπτο χρόνο και πριν την εκλογή του D. Trump είχε προειδοποιήσει ότι αν οι Ευρωπαίοι δεν εγγυηθούν την ασφάλειά τους κανείς δεν θα το κάνει γι'' αυτούς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρώτος πυλώνας θα χρηματοδοτηθεί με 25 εκατ. ευρώ φέτος, και το ποσό θα αυξηθεί έως το 2020 μέχρι το 2020. Για τη συνέχεια η Επιτροπή προτείνει ετήσια χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ για ερευνητικά, αμυντικά προγράμματα. Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με κονδύλι που θα κατευθύνεται αποκλειστικά σε R&D για ανάπτυξη αμυντικού υλικού και software.

Ο έτερος πυλώνας του κοινού αμυντικού ταμείου θα χρηματοδοτείται με 5 δισ. ευρώ ετησίως ώστε τα κράτη μέλη να προχωρούν σε κοινές προμήθειες συστημάτων όπως drones και ελικόπτερα.