Καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη «συμμαχία» Ερντογάν - τζιχαντιστών στη Λιβύη
Αίγυπτος

Καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη «συμμαχία» Ερντογάν - τζιχαντιστών στη Λιβύη

Την καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  για τη μεταφορά ισλαμιστών μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη, οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση την περιοχή, ζητά με επιστολή της στο ΣΑ η Αίγυπτος, προειδοποιώντας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία  της εθνικής της ασφάλειας και την  αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στην Ρηματική Διακοίνωση  ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Εντρές εκφράζει μάλιστα την  ετοιμότητα της κυβέρνησης του να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την δράση αυτή της Τουρκίας.

Η Ρηματική Διακοίνωση  με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2020 αποτελεί καταπέλτη για τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία στην Λιβύη , ενισχύοντας με ισλαμιστές τρομοκράτες την κυβέρνηση Σάρατζ η οποία είναι  αυτή που υπέγραψε και το Μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με αντάλλαγμα την υπόσχεση Ερντογάν  ότι θα την στηρίξει στρατιωτικά .

Η Αθήνα  οφείλει να αξιοποιήσει αυτή την κίνηση της Αιγύπτου  που αφενός αναδεικνύει την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η τουρκική παρέμβαση στην Λιβύη και ότι τελικά το αντάλλαγμα του Τ. Ερντογάν  για την υπογραφή εκ μέρους της κυβέρνησης Σαράτζ του Μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ήταν η στρατιωτική βοήθεια η οποία συμπεριλαμβάνει και την αποστολή εκατοντάδων τζιχαντιστών από την Συρία στην Λιβύη.

Στην Ρηματική Διακοίνωση της Αιγύπτου που δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο (S/2020/196)επισημαίνεται ότι  «οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης με την στρατολόγηση  την μεταφορά και ανάπτυξη ξένων τρομοκρατών μαχητών  και μελών τρομοκρατικών ομάδων  πολιτοφυλακών και ενόπλων ομάδων από την Συρία έως τη Λιβύη, συνιστούν σοβαρή απειλή για την  διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Αίγυπτος δηλώνει  ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες και αποδείξεις   για τις δράσεις αυτές που  συνιστούν πολλαπλές  και βάναυσες παραβιάσεις των αποφάσεων του ΣΑ, τόσο για την κατάσταση στην Λιβύη όσο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

-Από την εισβολή της Τουρκίας στο 2019 στην Συρία   η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία  μεταφέρει στην Λιβύη μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ISIS  και βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης στο συριακό έδαφος.

Η Τουρκία επίσης μεταφέρει μαχητές και μέσω θαλάσσης  ενώ  μεταφέρει με μεταγωγικά αεροσκάφη  μαχητές από το Gaziantep στην νοτιοανατολική Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη  ,ενώ από τους μαχητές αρκετοί ανήκουν στους Σύριους Τουρκμένους ειδικά από τις ομάδες “Sultan Murad”, “Al-Hamzat” και “Suleiman Shah” που μισθοδοτούνται από την Τουρκία με μισθούς 1,500 έως 2,000 δολαρίων  .

Το Κάϊρο μάλιστα επικαλείται την Έκθεση  της  Sanctions Monitoring Team που επιβεβαιώνει τον ρόλο της Τουρκίας  στην απελευθέρωση ξένων τρομοκρατών μαχητών  από κέντρα κράτησης  στην βορειοανατολική Συρία και υπογράμμισε τον ρόλο μεσαζόντων που έχουν έδρα την Τουρκία στην διευκόλυνση ροής κεφαλαίων  προς το ISIS/DAESH στην βορειοανατολική  Τουρκία.

Οι Αιγύπτιοι μάλιστα  παραπέμπουν στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων  που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες αυτές και επισημαίνουν :

«Η δεδηλωμένη υποστήριξη της Τουρκίας προς τους ξένους τρομοκράτες μαχητές και την τρομοκρατία αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και απαιτεί σταθερή στάση και κατηγορηματική καταδίκη  από τη διεθνή κοινότητα, όπως εκπροσωπείται από την Συμβούλιο Ασφαλείας. Μια τέτοια διεθνής καταδίκη θα πρέπει να περιορίσει κάθε μελλοντική προσπάθεια να ακολουθηθούν τέτοιες παράνομες και καταστροφικές πρακτικές και πολιτικές..».

Το Κάϊρο προειδοποιεί ότι τέτοιες ενέργειες : «αντιβαίνουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη της 19ης Ιανουαρίου 2020. Η συνέχισή τους θα παρατείνει και θα κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν σε οποιαδήποτε ουσιαστική αποκλιμάκωση και παύση των εχθροπραξιών, με τρόπο  που θα εμποδίζει τις προοπτικές για την έναρξη μιας αξιόπιστης και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διαδικασία..» και η επιστολή καταλήγει:

«Επιπλέον, η ανάπτυξη ξένων τρομοκρατών μαχητών εντός ένοπλων πολιτοφυλακών που συνδέονται με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας σε περιοχές που εμπίπτουν στον έλεγχό της υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς και τη νομιμότητά της ως αξιόπιστου εταίρου  στην πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Λιβύη.Κατά συνέπεια, και με σκοπό να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να τηρήσει τις ευθύνες του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η Αίγυπτος προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταλογίσει τις ευθύνες της τουρκικής κυβέρνησης  για τις σοβαρές παραβάσεις της, οι οποίες αντιβαίνουν σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης που ορίζεται στην παράγραφο 3 του ψηφίσματος 2396 (2017) σε σχέση με την κυκλοφορία ξένων τρομοκρατών μαχητών. Η Αίγυπτος διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας και παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση των αρμοδιοτήτων της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σεβόμενη πλήρως τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τέλος, η Αίγυπτος είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον κακόβουλο ρόλο της Τουρκίας στη στήριξη της τρομοκρατίας και την επιδεινούμενη αστάθεια στην περιοχή».