Η τουρκική κρατική τηλεόραση... τιμά το 1821!
Η «Γενοκτονία των Τούρκων του Μοριά»

Η τουρκική κρατική τηλεόραση... τιμά το 1821!

Με ένα παραληρηματικό ρεπορτάζ αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την «Σφαγή του Μοριά» η τουρκική κρατική τηλεόραση… τιμάει με τον τρόπο της την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και της Ελληνικής Ανεξαρτησίας θέλοντας να αμαυρώσει την επέτειο αυτή και σπέρνοντας τον σπόρο του μίσους στην τουρκική κοινή γνώμη.

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του TRT Haber λίγο πολύ περιγράφεται ως «γενοκτονία» εις βάρος των Τούρκων του Μοριά η εξέγερση των Ελλήνων, που εκ των πραγμάτων στράφηκαν εναντίον των Οθωμανών σε έναν σκληρό πόλεμο εναντίον μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας, από τον οποίο, βεβαίως, δεν έλειψαν οι αγριότητες από όλες τις πλευρές.

Το ρεπορτάζ, στηριγμένο κυρίως στον καθηγητή Ιστορίας, Αλή Φουάντ Ορέντς, προχωρά όμως σε ακόμη πιο επικίνδυνα συμπεράσματα με τα οποία δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη, καθώς εντοπίζει στο 1821, δηλαδή στην Ελληνική Ανεξαρτησία, την... πηγή των σημερινών ελληνοτουρκικών προβλημάτων:

«Θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ότι ένα σημαντικό μέρος των κρίσεων στις σημερινές ελληνοτουρκικές σχέσεις χρονολογούνται από αυτές τις σκοτεινές περιόδους της ιστορίας και ασκούν καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση των μελλοντικών σχέσεων των δύο χωρών. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε τις συζητήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λαμβάνοντας μόνο υπόψη τις τρέχουσες νομικές, πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και στρατηγικές εξελίξεις» ανέφερε ο τούρκος καθηγητής, ο οποίος σπεύδει να επισημάνει, ταυτιζόμενος με τη ρητορική Ερντογάν ότι «η Ελλάδα που ιδρύθηκε από ξένες δυνάμεις, προσπάθησε και πάλι να εισβάλει στην Ανατολία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση των ξένων δυνάμεων και σήμερα η δραστηριοποίηση της στηρίζεται στην εξωτερική υποστήριξη στην οποία στηρίζονται και οι ελληνικές φιλοδοξίες».

Και βεβαίως το ρεπορτάζ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «η σφαγή των Τούρκων του Μοριά, που γίνεται προσπάθεια να ξεχαστεί στα βάθη του παρελθόντος, είναι ένα μελανό σημείο για την Ελλάδα, η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι το λίκνο του πολιτισμού».

Ο καθηγητής Αλή Φουατ Ορέντς παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει εδώ και χρόνια στο TRT.

Με περιγραφές της «γεωγραφίας» του Μοριά γίνεται αναφορά πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής προσέθεσε τον Μοριά στα οθωμανικά εδάφη το 1460 και τότε εγκαταστάθηκαν και οι μουσουλμάνοι στην περιοχή. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας κανείς δεν αντιμετωπίστηκε δυσμενώς λόγω της θρησκείας, της εθνικότητας, της φυλής του. Και ενώ κατασκευάσθηκαν σπουδαία έργα, ελάχιστα επιβιώνουν σήμερα γιατί «καταστράφηκαν και πυρπολήθηκαν, επειδή αποτελούσαν το τουρκικό σημάδι, που έπρεπε να σβηστεί».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η έναρξη της ελληνικής επανάστασης είχε ως μεγαλύτερο θύμα τους Τούρκους του Μοριά, οι οποίοι κατείχαν τη γη επί 361 έτη και ζούσαν εκεί για ολόκληρες γενεές. Οι Τούρκοι σφαγιάστηκαν εκείνη την εποχή. Με τη συμφωνία των Ευρωπαίων η εξέγερση του 1821 μετετράπη σε σύντομο χρονικό διάστημα σε έναν βάναυσο πόλεμο θρησκείας και φυλής…» και ότι με την ελληνική Ανεξαρτησία «ξεριζώθηκαν 90.000 μουσουλμάνοι και όσοι δεν σφαγιάστηκαν άφησαν πίσω τους τα σπίτια τα εδάφη και τους τάφους των προγόνων τους».

Το TRT Haber παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη εικόνα για την ομαλή συμβίωση των Ελλήνων και Εβραίων με τους Τούρκους, μέχρι που -όπως ισχυρίζεται ο τούρκος καθηγητής- «ομάδες χριστιανών κλεφτών από την Πίνδο και τον Όλυμπο ήρθαν στον Μοριά και αρχίσαν να σφάζουν τους Τούρκους...» και χαρακτηρίζει την μάχη της Τριπολιτσάς μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία, με θύματα 40.000 Τούρκους νεκρούς σε 3 ημέρες... Οι Έλληνες ξέθαψαν ακόμη και τα κοκάλα από τα μουσουλμανικά νεκροταφεία και έκαψαν τον διοικητή της Τριπολιτσάς ρίχνοντας του λάδι...» περιγράφει ο τούρκος καθηγητής.

Ο Αλή Φουαντ Oρέντς με ιδιαίτερη γλαφυρότητα παραθέτει αποσπάσματα από κείμενο ευρωπαίου που ήταν τότε στον Μοριά: «Σε δύο μέρες, δεν υπήρχε ούτε ένας ζωντανός στην πόλη των δεκάδων χιλιάδων Τούρκων. Στους περισσότερους από αυτούς είχαν κόψει το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια και τους είχαν σκοτώσει...» και αποδίδει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί στην Ελλάδα στο ότι δεν υπήρχαν πολλοί ευρωπαίοι στο ελληνικό έδαφος παρά μόνο «πεφωτισμένοι ρομαντικοί» που βρίσκονταν στην Αθήνα και όχι στα πεδία των μαχών. Και έτσι «καταδίκασαν τους Τούρκους, μια και δεν γνώριζαν ότι ήταν οι Έλληνες που διέπραξαν τη βαρβαρότητα και τις σφαγές».

Άλλη μαρτυρία που επικαλείται το ρεπορτάζ κατεβάζει στους 20.000 τους νεκρούς και με επίκληση της μαρτυρίας του… Lufti Efendi προσδίδεται ο χαρακτηρισμός της «σφαγής» αυτής ως «γενοκτονίας».Ο κ. Αλη Φουατ Ορέντς αποφαίνεται μάλιστα ότι η οθωμανική αυτοκρατορία δεν μπόρεσε να καταστείλει την ελληνική εξέγερση λόγω της υποστήριξης που είχαν από την Ευρώπη και τη Ρωσία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ανεξαρτησία της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Ευρώπη. Και το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο που όπως αναφέρεται «επαινεί την σφαγή των Τούρκων του Μοριά» μια και ο Διονύσιος Σολωμός, όπως υποστηρίζει η δημοσιογράφος του κρατικού TRTHaber «με το ποίημα του προσπαθεί να αιτιολογήσει τη σφαγή των Τούρκων, και περιγράφει τους Τούρκους ως ένα άδικο έθνος και υποστηρίζει ότι πρέπει να σκοτωθούν…».