7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Η ΑΟΖ δεν αποτελεί μέρος της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Η ΑΟΖ δεν αποτελεί μέρος της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας
Shutterstock

Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, αναφορικά με την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής δεν περιλαμβάνει τις ΑΟΖ των δύο χωρών

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το Mega, η ανακοίνωση ήρθε μετά την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε στη χώρα μας σχετικά με το αν η νέα συμφωνία Ελλάδας–Γαλλίας περιλαμβάνει ή όχι τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Ειδικότερα σε γραπτή δήλωση στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV, το γαλλικό υπουργείο κάνει αναφορά στο άρθρο 2 της συμφωνίας λέγοντας ότι προβλέπεται αμοιβαία συνδρομή, ακόμη και με ένοπλα μέσα, σε περίπτωση επίθεσης κατά της επικράτειας Ελλάδας ή Γαλλίας και όχι της ΑΟΖ.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση «η ΑΟΖ δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη».

Η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας προς το ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV έχει ως εξής:

«Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της γαλλικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει μια στρατηγική συνεργασία αναφορικά με την άμυνα και την ασφάλεια που υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι.

Το άρθρο 2 που προβλέπει παροχή αμοιβαίας βοήθειας συντάχθηκε ως εξής: “Τα συμβαλλόμενα μέρη προσφέρουν αμοιβαία βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή τους, αν υπάρχει η ανάγκη επιστράτευσης στρατιωτικής δύναμης, εφόσον εκτιμούν από κοινού πως μια ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα σε έδαφος ενός εκ των δύο, σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών”. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται ως μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη.»