Επίσκεψη-μήνυμα Μ. Τσαβούσογλου στη Β. Μακεδονία

Επίσκεψη-μήνυμα Μ. Τσαβούσογλου στη Β. Μακεδονία

Στα… Σκόπια επέλεξε να γιορτάσει την επέτειο της καταστολής του αποτυχημένου πραξικοπήματος εις βάρος του Ταγιπ Ερντογάν, ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε την πόρτα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Τουρκική επιρροή.

Ο τούρκος Υπουργός εξωτερικών μεταφέρει μάλιστα στην βορειομακεδονικη ηγεσία το θετικό μήνυμα της επικύρωσης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του πρωτοκόλλου Ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, εξαλείφοντας μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες που είχαν απομείνει πριν η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας γινει πλήρες μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η επιλογή της στιγμής που πραγματοποιείται η επίσημη διήμερη επίσκεψη του κ.Τσαβούσογλου στην γειτονική χώρα δεν είναι τυχαία ,καθώς συμπίπτει με την σοβαρή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο ,στέλνοντας το μήνυμα ότι κάνουν λάθος όσοι βιάζονται να διαγράψουν την επιρροή της στα Βαλκάνια.

Εξάλλου και την περασμένη Δευτέρα όταν έγινε η Σύνοδος των Βαλκανικών χωρών στην Βοσνία που παρέστη και ο ίδιος ο Ερντογάν έχοντας και διμερείς επαφές με σχεδόν όλους του ηγέτες των Δ. Βαλκανίων ενώ δυστυχώς λόγω των εκλογών στην χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε και ηταν απούσα η Ελλάδα από το σημαντικό αυτό περιφερειακό φόρουμ.

Η παρουσία του κ. Τσαβουσογλου στα Σκόπια όμως ανήμερα της επετείου της απόπειρας του πραξικοπήματος θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία συνεχίζει να απαιτεί την έκδοση και παράδοση στις τουρκικές αρχές ολων όσων η ίδια θεωρεί ως συνεργάτες του Φ. Γκιουλεν και τους καταζητεί πλέον ως τρομοκράτες.

Και πάντως δεν είναι γνωστό τι ακριβώς έκανε η βορειομακεδονική κυβέρνηση καθώς ατύπως η Άγκυρα είχε θέσει ως προϋπόθεση για την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ ,την παράδοση περίπου δέκα Γκιουλενιστων που βρίσκονταν στο έδαφος της χώρας ,αλλά και το κλείσιμο όλων των δομών, σχολείων και ΜΜΕ που ελέγχονταν από το Ίδρυμα Φ. Γκιουλεν και παραχώρηση τους στο Ίδρυμα MAARIF που ελέγχεται ευθέως από την οικογένεια Ερντογαν και έχει ανοίξει ήδη γραφεία στην κεντρική Πλατεία των Σκοπίων απέναντι από το αγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που συνεχίζει φυσικά να δεσπόζει στην Πλατεία.

Ο κ.Τσαβουσογλου που θα έχει συναντήσεις με τον Ν. Δημητρώφ και την ηγεσία τη χώρας αναμένεται να στείλει μήνυμα σε όλες τις χώρες της περιοχής να παραδώσουν στην Τουρκία όλους όσους θεωρει ως συνεργάτες του Φ. Γκιουλέν, μήνυμα που ασφαλώς θα απευθυνθεί και προς την Ελλάδα, καθώς ήδη η τουρκική ηγεσία έχει αρχίσει να ξαναζεσταίνει το ζήτημα των οκτώ τούρκων αξιωματικών θέλοντας κυρίως να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που πάντως δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για διαφορετικό χειρισμό της υπόθεσής από την προηγουμένη κυβέρνηση.

Ν.Μ.