Αποκάλυψη Φιλελεύθερου για επιστολή Juncker

Αποκάλυψη Φιλελεύθερου για επιστολή Juncker

Σε μια ακόμη προσφορά προς την Τουρκία με «κύριο πιάτο» την Κύπρο προχώρησε αντιθεσμικά και παρασκηνιακά η Κομισιόν στην προσπάθεια του κ. Juncker να δελεάσει την τουρκική ηγεσία και να συναινέσει στην αποδοχή του Σχεδίου Δράσης για το προσφυγικό.

Αφού λοιπόν αποδέχτηκε με προσβλητικό τρόπο η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας από συνάντηση για το προσφυγικό να εξελιχτεί σε πανηγυρική υποδοχή του κ. Davutoglou για την «επανέναρξη» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Juncker επέδωσε στον Τούρκο πρωθυπουργό επιστολή με την οποία δεσμεύεται ότι θα ξεπαγώσουν μέχρι την άνοιξη τα πέντε Κεφάλαια τα οποία κρατά παγωμένα η Λευκωσία από το 2009.

Όπως αποκαλύπτει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος», στην επιστολή του ο κ. Juncker ουσιαστικά αναφέρει ονομαστικά τα πέντε Κεφάλαια όπως είχε προσπαθήσει να κάνει στα Σχέδια της Κοινής Ανακοίνωσης της Συνόδου, προσπάθειες που προσέκρουσαν στην κυπριακή απειλή για συνολικό μπλοκάρισμα της Απόφασης της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι διευκρινίζει, πως η επιστολή του δεν προκαταλαμβάνει τη στάση των κρατών μελών, είναι προφανές ότι παίχτηκε ένα απαράδεκτο παιχνίδι στην πλάτη της Λευκωσίας, με σκοπό να γεμίσει το καλάθι των προσφορών προς την Άγκυρα.

Αντίστοιχη πρακτική, εξωθεσμικης και παρασκηνιακής συναλλαγής με την Τουρκία, είχε ακολουθήσει το 1999 ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φιλανδός πρωθυπουργός Πάαβο Λίπονεν, όπου με επιστολή του στον Ετσεβιτ, αναλάμβανε ο ίδιος δεσμεύσεις στο όνομα της Ε.Ε., δίνοντας αυθαίρετες διευκρινίσεις για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής (1999) που αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα προκειμένου να κατευναστούν οι τουρκικές αντιδράσεις και να καταδεθχεί ο κ. Ετσεβιτ να φθασει έστω και την τελευταία στιγμή στο Ελσίνκι και να φωτογραφηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες.