Αναλλοίωτο το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» πάρα τη μετάθεση Γιαϊτζί

Αναλλοίωτο το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» πάρα τη μετάθεση Γιαϊτζί

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Τ. Ερντογάν υπέγραψε το Σάββατο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ο επιτελάρχης του τουρκικού Ναυτικού ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτζί μετακινείται στο Γενικό Επιτελείο, σε μια μετάθεση που από πολλούς ερμηνεύεται ως παροπλισμός μέσω... αναβάθμισης.

Ο τούρκος ναύαρχος πιθανόν οδηγείται σε υποβάθμιση, «θύμα» των εσωτερικών συγκρούσεων και εκκαθαρίσεων στον τουρκικό Στρατό και στην «αυλή» του προέδρου Ερντογάν, αλλά φυσικά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και κυρίως οι χάρτες του και  θεωρία των κοινών θαλασσίων συνόρων της Τουρκίας με την Λιβύη, μένουν  ως κεντρική  πολιτική επιλογή της τουρκικής ηγεσίας.

Ο ναύαρχος Γιαϊτζί από το 2011 διαμόρφωσε και έδωσε συγκεκριμένο περιεχόμενο στην «Γαλάζια Πατρίδα» την οποία είχε πρώτη φορά αναφέρει το 2008 ο ναύαρχος  Τσεμ Γκιουρντενιζ, και οι χάρτες του ήταν αυτοί τους οποίους χρησιμοποίησε ο Χ .Ακάρ στην επίσκεψη του  στην Τρίπολη  και αποτέλεσαν την βάση των συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή του Τουρκολυβικου Μνημονίου τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο ναύαρχος Γιαϊτζί συγχρόνως όμως αναδείχθηκε στον πλέον σκληρό διώκτη των οπαδών του Φετουλαχ Γκιουλεν(FETO) στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και  είναι  ο «εφευρέτης» της μεθόδου που ονομάσθηκε «Fetometer» που με βαση έναν αλγόριθμο και συγκεκριμένα κριτήρια, ξεκίνησε ενα κυνήγι μαγισσών με τον διωγμό χιλιάδων  στελεχών των Eνόπλων Δυνάμεων.

Έχοντας ενισχύσει σημαντικά την θέση  του ο ναύαρχος Γιαϊτζι  υπέκυψε στην αλαζονεία του με την υπερπροβολή του  ενώ με την στήριξη σκληρών εθνικιστικών  στοιχείων στις Ένοπλες Δυνάμεις  και με εχέγγυα την εκκαθάριση χιλιάδων  οπαδών του Γκιουλεν  πρόβαλε ως «απειλή» για τον πρώην ΑΓΓΕΘΑ  και νυν υπουργό  Άμυνας Χουλουσι Ακάρ, ο οποίος μάλιστα αυτή την περίοδο είναι  πολύ κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν.

Η αποφαση του Τ.Ερντογάν για την μετακίνηση του ναυάρχου Γιαϊτζί και μάλιστα πριν από την διαδικασία κρίσεων που γίνεται συνήθως τον Ιούνιο  ερμηνεύεται από αναλυτές στην Τουρκία ως το πρώτο βήμα για την τιμητική αποστρατεία του, καθώς δεν του έχουν ανατεθεί στο ΓΕΕΘΑ συγκεκριμένα καθήκοντα.

Πριν μερικές εβδομάδες ο τούρκος ναύαρχος εξέδωσε νέο βιβλίο με τιτλο “Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις”  στο οποίο διατυπώνει μια νεα καινοφανή και επικίνδυνη  θεωρία  σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέχει παράνομα 23 νησιά  εφόσον όπως υποστηρίζει παραβιάζει την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης . Τα νησιά στα οποία αναφέρθηκε ο ναύαρχος Γιαϊτζί είναι : Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.

Μόλις έγινε γνωστή  η απόφαση για μετακίνηση του τούρκου ναυάρχου υπήρξε μαζικό κύμα αντίδρασης  (το #cihatyayci συγκέντρωσε χιλιάδες αναρτήσεις ) οπου εκφράζονταν ανησυχία για το εάν η απομάκρυνση του θα σημάνει και αλλαγή  πολιτικής  στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Παντως πέραν των εσωτερικών συσχετισμών και αντιθέσεων στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ,δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η μετακίνηση του ναυάρχου Γιαϊτσί επηρεάζει  στο οτιδήποτε την επίσημη πλέον πολιτική της Τουρκίας  που σε οτι αφορά την Μεσόγειο και  το Αιγαίο στηρίζεται στο Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».