7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Αλλαγές στο ΥΠΕΞ: Ποιοι πρέσβεις μετακινούνται, οι επιλογές σε κρίσιμα πόστα

Αλλαγές στο ΥΠΕΞ: Ποιοι πρέσβεις μετακινούνται, οι επιλογές σε κρίσιμα πόστα

Σημαντικές αλλαγές στη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες.

Οι ειδήσεις είναι πολλές και αφορούν κρίσιμες πρεσβείες, αλλά και θέσεις στο εσωτερικό, που ήταν κομβικές στη χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Η Διπλωματική Σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελενη Σουρανή, μετατίθεται στην πρεσβεία της Ρώμης, αν και η μετακίνησή της μετατίθεται τουλάχιστον για το τέλος του 2021. Στη διάρκεια των τελευταίων δυο ετών χειρίστηκε ιδιαίτερα λεπτά ζητήματα και είχε αναλάβει τον ευαίσθητο ρόλο της άμεσης επικοινωνίας με τον Ι. Καλίν, στενό συνεργάτη του τούρκου προέδρου. Η επιλογή του αντικαταστάτη της, όταν έρθει η ώρα, θα είναι ενδεικτική και του προσανατολισμού που θα κληθεί να υπηρετήσει ο διάδοχός της.

Στην πρεσβεία της Άγκυρας απ' όπου αποχωρεί ο Μ. Διάμεσης και επιστρέφει στην Αθήνα, αναλαμβάνει ο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος με προϋπηρεσία σε Κάιρο και ως ειδικός απεσταλμένος για τη Λιβύη και τώρα εκπρόσωπος της Ελλάδας στον οργανισμό για το Ολοκαύτωμα, πηγαίνει στην Άγκυρα σε μια δύσκολη περίοδο. Ο κ. Λάζαρης έχει υπηρετήσει άλλες δυο φορές στην Τουρκία, γνωρίζει την τουρκική γλώσσα και αυτή η εμπειρία φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο και στην επιλογή του.

Ο μέχρι τώρα Πολιτικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Κυριάκος Λουκάκης, μετακινείται και αναλαμβάνει την κρίσιμη πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, σε μια στιγμή που η κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ, αλλά και οι γενικότερες ανακατατάξεις στην περιοχή απαιτούν μια ισχυρή ελληνική παρουσία. Ικανότατος διπλωμάτης, με ξεκάθαρες θέσεις στα ελληνοτουρκικά, έχει πολλά να προσφέρει στο νέο πόστο του, αν και υπάρχει προβληματισμός για την κάλυψη του κενού που θα αφήσει στην Κεντρική Υπηρεσία.

Στην ΜΑ ΟΗΕ τοποθετείται ο Β. Σέκερης, ενώ δεν καλύφθηκε προς το παρόν η θέση του ΜΑ στο ΝΑΤΟ, οπότε παραμένει στη θέση του ο νυν μόνιμος αντιπρόσωπος Σ. Λαμπρίδης.

Οι μετακινήσεις που αποφασίσθηκαν είναι οι εξής:

Άγκυρα: Χ. Λάζαρης, Βαλέττα Τ.Αθανασίου

Τελ Αβίβ: Κ. Λουκάκης, Σεουλ Αικ.Λούπα

Βατικανό: Κ. Γεωργίου, Ελ. Σουρανή

Παρίσι: Δ. Ζεβελάκης

Μοντεβιδέο: Ν. Βράιλα

Μαδρίτη: Ηλ. Φωτόπουλος

Ισλαμαμπάντ: Κ. Μοάτσος

Αλγέρι: Γ. Ζαχαριουδάκης

Νουρ Σουλτάν: Ε. Κακιοπούλου

Ελσίνκι: Ν. Καραγεωργίου

Πρετόρια: Γ. Αραβοσιτάς

Μανίλα: Ι. Πεδιώτης

Πρίστινα: Ελ. Βακάλη

Μπραζίλια: Ι.Τζιόβας

Χάγη: Αικ. Γκίνη

ΟΗΕ: Β.Σέκερης

Αμπού Ντάμπι: Α. Αλεξανδρίδης

ΜΑ ΕΕ: Β. Γούναρη

Τυφλίδα: Μ.Θεοδώρου

Τόκιο: Δ.Τζιράς

Λίμα: Ελ. Λιανίδου.

Ν.Μ.