Ζητά να προσαχθεί ο Πούτιν ενώπιον ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου
Επικεφαλής οργάνωσης CCL

Ζητά να προσαχθεί ο Πούτιν ενώπιον ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου

Η Ουκρανή Αλεξάντρα Ματβίιτσουκ, η οργάνωση της οποίας τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, ζήτησε σήμερα να προσαχθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, δηλώνοντας βέβαιη ότι «αργά η γρήγορα» θα δικαστεί.

«Επί δεκαετίες, ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου σε πολλές χώρες και δεν τιμωρήθηκε ποτέ», είπε η Ματβίιτσουκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, παραμονή της απονομής των βραβείων Νόμπελ. «Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της ατιμωρησίας. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα διεθνές δικαστήριο και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν ο Πούτιν, ο (πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ) Λουκασένκο και άλλοι εγκληματίες πολέμου, όχι μόνο για τους Ουκρανούς αλλά και για άλλα έθνη», επέμεινε.

Η Ματβίιτσουκ είναι επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών (CCL) που ιδρύθηκε το 2007 και σήμερα καταγράφει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Αυτός ο πόλεμος έχει χαρακτήρα γενοκτονίας. Εάν η Ουκρανία σταματήσει να αντιστέκεται, θα πάψουμε να υπάρχουμε. Δεν έχω επομένως καμία αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα ο Πούτιν θα προσαχθεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου», συνέχισε.

Το CCL τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τη ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση Memorial, η οποία διαλύθηκε με δικαστική απόφαση, και τον Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπελιάτσκι, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη χώρα του. Και οι τρεις βραβεύονται για την αντίστασή τους στον δεσποτισμό και τη δέσμευσή τους υπέρ «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των τριών γειτονικών χωρών, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας» ανέφερε η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

Η Ματβίιτσουκ κάλεσε και πάλι τη Δύση να βοηθήσει την Ουκρανία να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, προβάλλοντας την ισχύ της. «Ο Πούτιν θα σταματήσει όταν τον σταματήσουν (…) Οι αυταρχικοί ηγέτες θεωρούν κάθε προσπάθεια διαλόγου ως ένδειξη αδυναμίας», είπε.

Ο πρόεδρος της Memorial Γιαν Ρασίνσκι είπε επίσης ότι θα πρέπει τα εγκλήματα πολέμου –χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα σε εκείνα που διαπράττονται στην Ουκρανία– να εξεταστούν σύντομα από τη δικαιοσύνη, όμως πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να ασχοληθεί με το θέμα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και όχι ένα δικαστήριο που θα συγκροτηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν, όπως επιθυμεί η Ματβίιτσουκ. «Πρέπει να εκδοθούν γρήγορα καταδίκες επειδή έχουμε δει πολλά παραδείγματα που οι εγκληματίες έμειναν ατιμώρητοι και πέθαναν στο κρεβάτι τους», σχολίασε. Τα δικαστήρια που υπάρχουν ήδη «αρκούν για να δικάσουν όχι μόνο τους δράστες (των εγκλημάτων) που εκτελούν διαταγές αλλά και τους εγκεφάλους», συνέχισε.

Ο τρίτος βραβευθείς, ο Άλες Μπελιάτσκι, παραμένει στη φυλακή από τον Ιούλιο του 2020 και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για «λαθρεμπόριο» ειδών προς όφελος της αντιπολίτευσης. Στην αυριανή απονομή θα τον εκπροσωπήσει η σύζυγός του, Ναταλία Πίντσουκ, η οποία σήμερα εκτίμησε ότι «στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία παίζεται επίσης και η τύχη της Λευκορωσίας».