Τους όρους που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, κλήθηκε να σχολιάσει ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως παρά τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, δεν έχει καταθέσει τίποτα νέο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξακολουθεί να επαναλαμβάνει παλιά τελεσίγραφα.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε, ακόμα, πως η Ουκρανία δεν αποδέχεται καμία προϋπόθεση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
«Ο κόσμος περιμένει εδώ και πάνω από μία εβδομάδα τη Ρωσία να ολοκληρώσει το λεγόμενο μνημόνιό της, το οποίο είναι απαραίτητο για να σταματήσει η δολοφονία ανθρώπων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει τίποτα νέο, μόνο αναπαραγωγές των ίδιων τελεσιγράφων στον δημόσιο λόγο», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.
Ακόμη, ο ίδιος απέδωσε την ουσία του πολέμου σε «μια απολύτως εγκληματική επιθυμία της Ρωσίας να σκοτώνει ανθρώπους και να καταστρέφει ζωές». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική ειρήνη.
Για να συμβεί αυτό, επισήμανε, είναι αναγκαία η συνέχιση και εντατικοποίηση των πιέσεων. «Χρειαζόμαστε όλες τις μορφές πίεσης που θα κάνουν τη Ρωσία να νιώσει τις συνέπειες αυτών των ντροπιαστικών πράξεων.
Η παράταση του πολέμου πρέπει να είναι επώδυνη για τη Μόσχα, και αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία μάς στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.
Ποιοι είναι οι όροι του Πούτιν
Σύμφωνα με το Reuters, οι όροι του Ρώσου προέδρου περιλαμβάνουν την απαίτηση να δεσμευτούν γραπτώς οι δυτικοί ηγέτες ότι θα σταματήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την ανατολή και θα άρουν ένα μεγάλο μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τη φονικότερη ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει δείξει αυξανόμενη απογοήτευση με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας την Τρίτη ότι ο Ρώσος ηγέτης «παίζει με τη φωτιά» αρνούμενος να συμμετάσχει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Κίεβο, καθώς οι δυνάμεις του σημείωναν κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Αφού μίλησε με τον Τραμπ για περισσότερες από δύο ώρες την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ουκρανία για ένα μνημόνιο που θα καθόριζε το περίγραμμα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατάπαυσης του πυρός. Η Ρωσία λέει ότι αυτή τη στιγμή συντάσσει τη δική της εκδοχή του μνημονίου και δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσος χρόνος θα χρειαστεί.
Το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι κωλυσιεργεί ενώ τα στρατεύματά της προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία. «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε μια ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση των σκέψεων του Κρεμλίνου σε ανώτατο επίπεδο, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι τρεις ρωσικές πηγές είπαν ότι ο Πούτιν θέλει μια «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να μην διευρύνουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προς τα ανατολικά και να αποκλείσουν επίσημα την ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στη Συμμαχία.
Η Ρωσία επιθυμεί επίσης την ουδετερότητα της Ουκρανίας, την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων, την επίλυση του ζητήματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση και την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
Η πρώτη πηγή δήλωσε ότι, αν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους, θα επιδιώξει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους με στρατιωτικές νίκες ότι «η ειρήνη στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο επώδυνη».
Ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τις «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης, δηλαδή το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να παραχωρηθεί στη Ρωσία δικαίωμα βέτο όσον αφορά τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται τη Δύση να της δώσει μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.