Ζαπορίζια: Ο τελευταίος αντιδραστήρας τέθηκε σε διακοπή λειτουργίας για λόγους ασφαλείας
Associated Press
Associated Press

Ζαπορίζια: Ο τελευταίος αντιδραστήρας τέθηκε σε διακοπή λειτουργίας για λόγους ασφαλείας

Η ρωσική διοίκηση στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο τελευταίος αντιδραστήρας της, έχει τεθεί σε ψυχρή διακοπή λειτουργίας, διακόπτοντας ουσιαστικά κάθε παραγωγή ενέργειας στις εγκαταστάσεις.

«Σήμερα στις 7:30 π.μ. η μονάδα αντιδραστήρα της μονάδας ισχύος Νο. 4 της Ζαπορίζια, μεταφέρθηκε σε κατάσταση «ψυχρής διακοπής λειτουργίας». Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ομαλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού», ανέφερε η διοίκηση της Ζαπορίζια, στο κανάλι της στο Telegram.

Αν και ο ακριβής ορισμός ποικίλλει ανάλογα με τον σχεδιασμό του αντιδραστήρα, επιτυγχάνεται μια κατάσταση ψυχρής διακοπής λειτουργίας όταν μια αντίδραση σχάσης επιβραδύνεται πολύ σημαντικά ή διακόπτεται εντελώς.

Γενικά, η ψυχρή διακοπή λειτουργίας σημαίνει ότι ένας αντιδραστήρας δεν παράγει μετρήσιμη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση με πολύ χαμηλή αντιδραστικότητα.

Η διοίκηση του κατεχόμενου πυρηνικού εργοστασίου, ανέφερε πολλαπλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την περασμένη εβδομάδα, για τις οποίες κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό.

Την Κυριακή, η διοίκηση της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε τον θόλο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου, ενώ την Τρίτη είπε ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε τον προσομοιωτή ενός αντιδραστήρα του εργοστασίου.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες και ανέφεραν ότι οι επιθέσεις είχαν οργανωθεί από τη Ρωσία για να εμπλέξουν το Κίεβο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι οι αναφορές για έκρηξη στο εργοστάσιο ήταν «συνεπείς» με τις παρατηρήσεις μιας ομάδας του ΔΟΑΕ στο σημείο και ενώ δεν αναφέρθηκε ότι κανένας τραυματίστηκε, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, προειδοποίησε ότι όποιος βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις «έπαιζε με τη φωτιά».