Στόχος, να αποτραπεί η πρόκληση περαιτέρω ζημιών από βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Ζαπορίζια: Ελπίδες για πρόοδο στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας

Ζαπορίζια: Ελπίδες για πρόοδο στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας

Στόχος, να αποτραπεί η πρόκληση περαιτέρω ζημιών από βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος ως προς τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, εξέφρασαν ο επικεφαλής της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στη Μόσχα. Ο ΙΑΕΑ επιθυμεί μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο, ώστε να αποτραπεί η πρόκληση περαιτέρω ζημιών από βαρέα όπλα και βομβαρδισμούς, τα οποία πλήττουν επανειλημμένως το εργοστάσιο τους τελευταίους μήνες.

Ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία σχεδόν έναν χρόνο πριν. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς και επιρρίπτουν ευθύνες εκατέρωθεν για τυχόν πυρηνικό ατύχημα.

Ο Γκρόσι, ο οποίος πρόκειται να συνεχίσει τις συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους την Παρασκευή, επανέλαβε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια του σταθμού, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι «πολύ εύθραυστη, πολύ επισφαλής».

Η παραγωγή του εργοστασίου

Το εργοστάσιο αντιπροσώπευε περίπου το 20% της εθνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από την εισβολή, αλλά δεν έχει παράγει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια από τον Σεπτέμβριο, όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας ο τελευταίος από τους έξι αντιδραστήρες του.

Μετά την κατάληψή του από τα ρωσικά στρατεύματα, η Rosatom ανέλαβε τον έλεγχό του και εγκατέστησε τη δική της διοίκηση, μια κίνηση που το Κίεβο έχει καταγγείλει ως παράνομη.