Washington Times: Η Τουρκία παραμένει ακόμα στην παραγωγή του F-35

Washington Times: Η Τουρκία παραμένει ακόμα στην παραγωγή του F-35

Η Τουρκία μπορεί θεωρητικά να έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, εδώ και περίπου και έναν χρόνο, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται στη γραμμή παραγωγής του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Times.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο γεγονός ότι οι τουρκικές εταιρείες παραμένουν ενσωματωμένες στην αλυσίδα εφοδιασμού του μαχητικού της Lockheed Martin, παρότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έπρεπε να έχει τερματιστεί τον περασμένο Μάρτιο, βάση της απόφασης του Λευκού Οίκου.

Αρχικά, η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 σταμάτησε μόλις έλαβε την πρώτη παρτίδα συστοιχιών του συστήματος ρωσικής αεράμυνας S-400 το περασμένο καλοκαίρι. Παράλληλα, δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και προσωπικό στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία μετά το πάγωμα της συνεργασίας στις αρχές Αυγούστου του 2019.

Ωστόσο η Τζέσικα Μάξγουελ, μια εκ των εκπροσώπων του Πενταγώνου είχε επιβεβαιώσει ότι οι τουρκικές εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν 139 εξαρτήματα για το F-35 μέχρι το 2022. "Οι βιομηχανικοί εταίροι μας θα εκτελέσουν τις συμβάσεις τους που συνεχίζονται. Σε αυτό το σημείο το πρόγραμμα των F-35 προσπάθησε να αποφύγει δαπανηρή, αποδιοργανωτική και περιττή λύση συμβάσεων" ανέφερε.

Ειδικοί του κλάδου λένε στην εφημερίδα ότι Πεντάγωνο δεν έχει βρει ακόμα εταιρείες που μπορούν να αντικαταστήσουν τις τουρκικές που είχαν αναλάβει την παραγωγή κάποιων εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, ενώ ρόλο έπαιξε και η πανδημία του κορονοϊού η οποία επιβράδυνε την διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είχε αναλάβει κυρίως την παραγωγή "εξωτερικών" εξαρτημάτων.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή 95 αεροσκαφών F-35 στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα (NDAA 2021). Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο ψήφισε πρόσφατα τα έξι F-35 με τουρκικά εθνόσημα να ενταχθούν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

"Νομίζω ότι ήταν πιο δύσκολο από ό, τι περίμεναν κάποιοι" δήλωσε ο τέως Πτέραρχος Χέρμπερτ Καρλάιλ ο οποίος τώρα είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανικής Άμυνας (NDIA). Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα "οριστικά".