Τζόνσον: Μη βιώσιμο το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία

Τζόνσον: Μη βιώσιμο το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε σήμερα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις της Βρετανίας να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η συμφωνία του Brexit διέπει το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή το πρωτόκολλο δεν είναι βιώσιμος. Είπε ότι οι λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών του πρωτοκόλλου και γι’ αυτό τον λόγο παρουσιάσαμε προτάσεις για σημαντικές αλλαγές σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών που έγινε νωρίτερα σήμερα.

«Προέτρεψε την ΕΕ να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις και να εργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο επί αυτών. Υπάρχει η τεράστια ευκαιρία να βρεθούν λογικές, πρακτικές λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και να τεθεί η σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σε καλύτερες βάσεις».

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020. Στόχος του ήταν να επιλυθεί ο μεγαλύτερος γρίφος του διαζυγίου: πώς να προστατευθεί η ενιαία αγορά της Ε.Ε. αλλά επίσης και αποφευχθούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί η βία που τερματίστηκε με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Το πρωτόκολλο ουσιαστικά προέβλεπε ελέγχους σε προϊόντα μεταξύ της βρετανικής νήσου και της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά αυτοί οι έλεγχοι αποδείχθηκαν δύσκολοι για τις επιχειρήσεις. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως έχει», δήλωσε σχθες στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ.

Ο ίδιος είπε ότι στοιχειοθετείται η επίκληση του Άρθρου 16 του πρωτοκόλλου, που επιτρέπει σε κάθε μία από τις δύο πλευρές να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για να απαλλαγεί από τους όρους του στην περίπτωση που από τη συμφωνία προκύψει απρόσμενo αρνητικό αποτέλεσμα. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να δικαιολογούν τη χρήση του Άρθρου 16. Ωστόσο… καταλήξαμε ότι δεν είναι ακόμα η σωστή στιγμή για να το πράξουμε αυτό» πρόσθεσε ο κ. Φροστ και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μια ευκαιρία να προχωρήσουμε διαφορετικά, να βρούμε μια νέα πορεία για να επιδιώξουμε να συμφωνήσουμε με την Ε.Ε. μέσω διαπραγματεύσεων, μια νέα ισορροπία στις ρυθμίσεις μας που καλύπτουν τη Βόρεια Ιρλανδία, προς όφελος όλων».