Τσαβούσογλου: Ζήτησε «ίσες αποστάσεις» με την Ελλάδα - Τι πήρε για F-16
Twitter
Twitter

Τσαβούσογλου: Ζήτησε «ίσες αποστάσεις» με την Ελλάδα - Τι πήρε για F-16

Χωρίς την έκβαση που θα επιθυμούσε η Άγκυρα φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον. Μπορεί οι δύο πλευρές να συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16, ωστόσο οι προϋποθέσεις που τέθηκαν επι τάπητος από την αμερικανική πλευρά, δυσαρέστησαν τον Τούρκο υπουργό, ο οποίος δεν έχασε ευκαιρία να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, αφού προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δείξει αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κρατήσει «ίσες αποστάσεις» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. 

«Οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει την ισορροπία στη σχέση τους με την Ελλάδα προς όφελός τους» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα παραμέλησε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και οι ΗΠΑ δεν έφεραν αντίρρηση για το θέμα»

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις δηλώσεις αυτές ήταν άμεση, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι:

«Οι κατηγορίες που εξαπολύει η Τουρκία κατά της Ελλάδας ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα, τονίζουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης νήσων και προκλητικών ελληνικών ενεργειών.

Οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολο τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές, που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ»

Εντωμεταξύ, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε πως «οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να αγοράσουν όπλα από τις ΗΠΑ. Εναντίον τίνος; Ενάντια στους Τουρκοκύπριους, εναντίον της Τουρκίας. Επειδή οι Ελληνοκύπριοι συνεργάστηκαν καλύτερα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αν το θέμα είναι χρήμα, μπορούν να δοθούν διαφορετικά κίνητρα. Αυτό σημαίνει σπάσιμο της ισορροπίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δείξει αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση του ζητήματος.

Για την πώληση των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν είμαστε μια χώρα που ακολουθεί πολιτική κωλυσιεργίας όπως η Ελλάδα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας» και κατέληξε ότι υπενθύμισε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Δεν σχετίζονται τα F-16 με Σουηδία και Φινλανδία»

Για το αίτημα της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την αγορά νέων, σχολίασε πως «λέμε ότι το αίτημα της Τουρκίας για F-16 και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν σχετίζονται και το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πρέπει να τα εμφανίζει ως σχετικά».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση να μην ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού και διεμήνυσε ότι δεν μπορούν να δέσουν την Τουρκία χειροπόδαρα. Όπως είπε δεν θα κάνουν την Τουρκία ότι θέλουν για να τους πουλήσουν τα F-16.

Παράλληλα είπε ότι εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, η αντίθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα F-16 μπορεί να ξεπεραστεί.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, παράλληλα με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου εναντιώνονται σθεναρά στην προοπτική πώλησης F-16 στην Τουρκία, ανάμεσά τους ο ισχυρός Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

Κατά τη συνάντηση συζήτησαν και το θέμα της Συρίας, όπως είπε, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να επικεντρωθούν εκ νέου στη Συρία, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν ορισμένες από τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στην Τουρκία, ειδικά τον Οδικό Χάρτη της Μάνμπιτζ. 

Τέλος, δήλωσε ότι κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην Τουρκία.

Στ. Ντιπάρτμεντ: Πώς οι κυρώσεις επηρεάζουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Oι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αμυντική σύμβαση, διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Τουρκία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυρώσεις CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της νομοθεσίας, οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών. Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις στόχευαν την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.

Κοινή δήλωση με αναφορές στη σημασία της σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο

Η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η διατήρηση των διπλωματικών δίαυλων επικοινωνίας επισημαίνονται στην κοινή δήλωση για τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας που εξέδωσαν οι δύο χώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, οι δύο χώρες υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.