Τι θα γινόταν αν ο Πούτιν έριχνε πυρηνικά
Προσομοίωση Princeton

Τι θα γινόταν αν ο Πούτιν έριχνε πυρηνικά

Γνωστό ως «Plan A», τετράλεπτο βίντεο του Princeton δημιουργήθηκε από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου προ πενταετίας, ωστόσο η ύπαρξή του έγινε γνωστή δύο χρόνια αργότερα και σήμερα, ξαναέρχεται στο φως, εν μέσω κλιμακούμενων ρωσικών απειλών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές προβλέπουν ότι σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σχεδόν 35 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν μέσα σε λίγες ώρες, πολλοί εξ αυτών στα πρώτα 45 λεπτά της εφιαλτικής σύρραξης.

Η προσομοίωση ξεκινά με συμβατική, μη πυρηνική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ / ΝΑΤΟ. Η Μόσχα εκτοξεύει προειδοποιητικό πυρηνικό όπλο από βάση της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο να σταματήσει την προέλαση των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ απαντώντας, στοχεύει τη Ρωσία με ένα μόνο τακτικό πυρηνικό αεροπορικό χτύπημα.

Η σύγκρουση κλιμακώνεται γρήγορα, με τη Ρωσία να σφυροκοπά βάσεις του ΝΑΤΟ και να προωθεί στρατεύματα με περίπου 300 πυρηνικά, που μεταφέρονται είτε με αεροσκάφη είτε με πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Το ΝΑΤΟ απαντά με περίπου 180 αερομεταφερόμενους πυρηνικούς πυραύλους.

Ένας τέτοιος πόλεμος θα είχε ως αποτέλεσμα 2,6 εκατομμύρια θύματα σε μόλις τρεις ώρες, αφήνοντας κατεστραμμένο μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Ρωσία θα εκτόξευε εν συνεχεία πυρηνικά από σιλό πυραύλων, υποβρύχια και μεταφερόμενους εκτοξευτήρες, με το ΝΑΤΟ να απαντά εξαπολύοντας στρατηγικό πυρηνικό χτύπημα με περίπου 600 κεφαλές από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και πυρηνικά υποβρύχια. Αυτή η καταστροφική φάση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε 3,4 εκατομμύρια θύματα σε μόλις 45 λεπτά.

Στην τελική φάση της σύγκρουσης οι δύο πλευρές θα στόχευαν η μία τις 30 μεγαλύτερες πόλεις και τα οικονομικά κέντρα της άλλης με πέντε έως δέκα πυρηνικά όπλα κάθε φορά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ανάκαμψη της αντίπαλης πλευράς μετά τον πόλεμο. Μια τόσο δραστική κίνηση, πιστεύουν οι ερευνητές του Πρίνστον, θα οδηγούσε σε επιπλέον 85 εκατομμύρια θύματα μέσα σε 45 λεπτά.

Πάντως, πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι παρόλο που η Δύση οφείλει να ακούσει προσεκτικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν κάνει λόγο για χρήση πυρηνικών όπλων, οφείλει επίσης να θυμάται ότι είναι πιο χρήσιμο για αυτόν να απειλεί, παρά να κάνει το βήμα.