Τι πιστεύουν οι Παλαιστίνιοι έξι μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς
Shutterstock
Shutterstock

Τι πιστεύουν οι Παλαιστίνιοι έξι μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς

Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που είχε οδηγήσει στη δολοφονία 1.200 ανθρώπων και στην απαγωγή άλλων 253, με το 93% των Παλαιστινίων να αρνούνται ότι η Χαμάς έχει διαπράξει εγκλήματα.

Αυτό ίσως να αποτελεί και το κορυφαίο εύρημα από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε το Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) σε συνεργασία με το Konrad-Adenauer Stiftung. Σχετικά ευρήματα από αντίστοιχες δημοσκοπήσεις είχαμε παρουσιάσει μετά την επίθεση της Χαμάς εδώ και εδώ. Η πρόσφατη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στη Δυτική Όχθη.

Για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς

Το 71% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων θεωρεί ότι η απόφαση της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ ήταν σωστή. Το ποσοστό αυτό παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο από τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο υπάρχει διαφοροποίηση των ποσοστών, στις απαντήσεις που έδωσαν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα από τις αντίστοιχες των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Στη Λωρίδα της Γάζας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 57% στο 71%, ενώ στη Δυτική Όχθη από το 82% υποχώρησε στο 71%.

Για το τέλος του πολέμου στη Γάζα

Το 40% των Παλαιστινίων εκτιμά ότι θα υπάρξει μια μόνιμη εκεχειρία, το 27% εκτιμά ότι θα συνεχίσει ο πόλεμος και το 25% πιστεύει ότι θα υπάρξει επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Με τα ποσοστά της συνέχισης του πολέμου και της γεωγραφικής επέκτασης του, να είναι αισθητά αυξημένα στη Λωρίδα της Γάζας και να αγγίζουν το 65% των ερωτηθέντων.

Για την έκβαση του πολέμου

Το 70% των Παλαιστινίων πιστεύουν στη νίκη της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και αυτή οφείλεται κυρίως στη διαφοροποίηση της κοινής γνώμης στη Δυτική Όχθη από το 83% στο 69%. Αντίθετα στο πεδίο της μάχης στη Λωρίδα της Γάζας εμφανίζονται σημάδια αισιοδοξίας με τα ποσοστά να αυξάνονται από το 50% στο 56%. Εντύπωση προκαλεί ότι μόλις το 9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα νικήσει Ισραήλ.

Για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο

Το 63% των Παλαιστινίων υποστηρίζει την επιστροφή της Χαμάς στη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, το 18% υποστηρίζει την ανάληψη της εξουσίας από την Παλαιστινιακή Αρχή και το 4% υποστηρίζει τη μεταφορά της κυβερνητικής εξουσίας στις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικογένειες και φυλές των Παλαιστινίων.

Για τον ρόλο των Αραβικών χωρών και της Τουρκίας

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης αφορά την επόμενη ημέρα. Μόλις το 23% των Παλαιστινίων είναι θετικοί στη στήριξη της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της Παλαιστινιακής Αρχής, με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ενώ το 73% εναντιώνεται σθεναρά. Αντιθέτως το 41% του συνόλου των Παλαιστινίων επιθυμεί την ανάπτυξη Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 51% ανάμεσα στους κατοίκους της Γάζας.

Για τις πολιτικές δυνάμεις της Φατάχ και της Χαμάς

Το ποσοστό όσων υποστηρίζουν τη Χαμάς έχει υποχωρήσει από το 43% του Δεκεμβρίου στο 34% τον Μάρτιο. Η υποστήριξη στη Φατάχ παραμένει σταθερή στο 17%, ενώ παρουσιάζουν άνοδο και τα ποσοστά των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων.

Για τη λύση των Δύο Κρατών

Στο ερώτημα της υποστήριξης της λύσης των δυο κρατών το 45% των Παλαιστινίων απαντά θετικά, με τους Παλαιστινίους της Γάζας να δίνουν 62% και τους Παλαιστινίους της Όχθης μόλις 34%. Τα αντίστοιχα ποσοστά του Δεκεμβρίου ήταν 34%, 35% και 33%. Δηλαδή βλέπουμε μια σαφέστατη στροφή της γνώμης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο το 61% εκτιμά ότι αυτή η προοπτική δεν είναι εφικτή.

Ωστόσο, όταν οι ερωτήσεις άπτονται των μέσων που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι Παλαιστίνιοι για να σταματήσει η «κατοχή» και να υπάρξει ένα «ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος», το 51% υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα και μόλις το 27% τις διαπραγματεύσεις. Το 51% είναι αρκετά εξασθενημένο σε σχέση με το 68% της δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου. Όμως το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, ο ένας στους δυο Παλαιστινίους εμμένει στις τρομοκρατικές ενέργειες, οδηγεί από μόνο του σε αδιέξοδο.