Τι οδήγησε την Λιζ Τρας σε παραίτηση
Shutterstock
Shutterstock

Τι οδήγησε την Λιζ Τρας σε παραίτηση

Η Λιζ Τρας ολοκλήρωσε την πιο βραχύβια παραμονή πρωθυπουργού στη θέση, συσσωρεύοντας πλήθος αποτυχημένων επιλογών, αφήνοντας -αν είναι αυτό δυνατόν- τη χώρα σε χειρότερη μοίρα από τον προκάτοχο της Μπόρις Τζόνσον. Οι Τόρις πληρώνουν τα λάθη των προηγούμενων ετών και βλέπουν πλέον τους Εργατικούς να έρχονται απειλητικά να τους τιμωρήσουν. 

Από μόνη της η εκλογή της Λιζ Τρας αποτελούσε δείγμα της απόγνωσης στο συντηρητικό στρατόπεδο. Η ταραχώδης περίοδος Τζόνσον άφησε ανοιχτές πληγές τόσο στο κύρος όσο και στο πολιτικό αποτύπωμα των Τόρις. Η επιλογή να τοποθετηθεί στην κεφαλή του κόμματος και κατ’ επέκταση στην πρωθυπουργία δεν μπορούσε να τα καλύψει αυτά, ούτε στο ελάχιστο.

Η ίδια η Τρας αντιμετώπισε τη διαδικασία με τον πατροπαράδοτο παλαιοκομματικό τρόπο, προσπαθώντας να πετύχει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, να ελιχθεί δίχως να δεσμευθεί για να καταφέρει να πάρει την πρώτη θέση. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα να συγκροτήσει μία κυβέρνηση με την οποία εξοφλούσε τα γραμμάτια όσων τη στήριξαν για να επικρατήσει επί του μεγάλου φαβορί Ρϊσι Σουνάκ.

Όταν τελικά ανέλαβε την εξουσία και κλήθηκε να αντιμετωπίσει πραγματικά τη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων, φάνηκε η φούσκα των υποσχέσεών της. Η ενεργειακή κρίση και ο αχαλίνωτος πληθωρισμός βέβαια επιτάχυναν τις εξελίξεις. Ωστόσο, η Λιζ Τρας πρόλαβε σε 45 ημέρες να συμπιέσει την αξία της στερλίνας, να διαβρώσει τη βάση της βρετανικής οικονομίας και να εξάγει την ανησυχία σε όλο τον δυτικό κόσμο. Η ανακοίνωση για το πάγωμα των τιμών για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, μετά από την εκτόξευση του κόστους ενέργειας αποτέλεσε το σήμα για την εκκίνηση της μίνι-βρετανικής νομισματικής κρίσης.

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, που ανέλαβε να μετουσιώσει σε πράξεις το νεφελώδες οικονομικό πρόγραμμα της αποτέλεσε το πρώτο χτύπημα για εκείνη. Η αναδίπλωση στην οποία εξαναγκάστηκε έδειξε τα όρια της φαντασίωσης από την πραγματικότητα. Η αντίστροφη μέτρηση για την παραίτηση της ξεκίνησε όταν ανέλαβε ο Τζέρεμι Χαντ ως υπουργός Οικονομικών, σηματοδοτώντας την ακύρωση σχεδόν του συνόλου των μέτρων του οικονομικού προγράμματος της Λιζ Τρας.

Η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν μάλλον έσπευσε να προλάβει το τέλος της Τρας, με την παραίτησή της, για λόγους παραβίασης των κανόνων ασφαλείας. Η ψηφοφορία για απαγόρευση μεθόδου εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου έμελλε να αποδειχθεί το κύκνειο άσμα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, που πέτυχε μία πύρρειο νίκη με την υπερψήφιση της με 326 ψήφους υπέρ, καθώς 40 βουλευτές του κόμματός της απείχαν από την ψηφοφορία.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τη Λιζ Τρας, είχε διαφανεί πως επρόκειτο για μία μεταβατική λύση ελλείψει άλλου υποψηφίου κοινής αποδοχής. Ωστόσο η αντιδημοφιλία της ήταν κάτι που δεν είχαν προβλέψει ίσως οι Τόρις. Η αμετροέπεια των λόγων και των έργων της ήταν μάλλον γνωστή, από την περίοδο που βρέθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Πλέον, οι Τόρις βρίσκονται ξεκάθαρα μπροστά στις συνέπειες των πράξεών τους, συμπιεσμένοι μετά το Brexit. Οι προσδοκίες της αναπτυξιακής έκρηξης μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φανεί πόσο ανεδαφικές είναι ενώ οι εσωτερικές έριδες δίνουν πολιτικό χώρο στους αντιπάλους.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας, ο επικεφαλής των αντιπάλων τους Εργατικών ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών. Ο Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται ότι επέστρεψε από τις διακοπές του μετά την παραίτηση Τρας, έχει πλέον ένα επιχείρημα για την επιστροφή του, πως υπάρχει κάποιος που έκανε τα πράγματα χειρότερα από εκείνον για τους Τόρις.