Δύο εβδομάδες μετά την πολύνεκρη επίθεση εναντίον τουριστών στο Κασμίρ στις 22 Απριλίου, η Ινδία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «ακριβή και συγκρατημένα» πλήγματα σε αυτό που αποκάλεσε «στρατόπεδα τρομοκρατών» στο γειτονικό Πακιστάν. Το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη σε αντίποινα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η σύγκρουση αυτή δεν ξάφνιασε όσους γνωρίζουν την ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών.
Μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947 οι δύο χώρες χωρίστηκαν βάσει θρησκευτικών κριτηρίων. Η χάραξη νέων συνόρων από τους Βρετανούς ξερίζωσε σχεδόν 14 εκατομμύρια ανθρώπους και οδήγησε σε θρησκευτική βία που προκάλεσε τον θάνατο έως και 1 εκατομμυρίου ανθρώπων.
Οι συνέπειες της επίθεσης της 22ας Απριλίου στο Κασμίρ
Εντός 14 ωρών από την επίθεση, η Ινδία υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με το Πακιστάν, ενώ το Πακιστάν απαγόρευσε στα ινδικά αεροσκάφη την είσοδο στον εναέριο χώρο του και σταμάτησε το διασυνοριακό εμπόριο.
Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Πακιστάν αναγκάζει τις ινδικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πολύωρες παρακάμψεις για πτήσεις προς τα δυτικά, αυξάνοντας το λειτουργικό τους κόστος. Η αναστολή του εμπορίου του Πακιστάν με την Ινδία αναμένεται να έχει ελάχιστες επιπτώσεις, καθώς οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ήδη πολύ περιορισμένες.
Νέος πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών;
Ένας πλήρους κλίμακας πόλεμος σε πολλαπλά μέτωπα θα έσπαγε κάθε προηγούμενο δεκαετιών.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών γνωρίζουν τους κινδύνους της κλιμάκωσης και οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν πείσει στο παρελθόν την Ινδία και το Πακιστάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες υπό τον φόβο μήπως κάποια εκ των δύο χωρών χρησιμοποιήσει πυρηνικά.
Ποιες οι πιθανότητες συμφιλίωσης;
Μια πιο ουσιώδης επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών, πάντως, φαντάζει απίθανη. Επί των ημερών του ινδουιστή εθνικιστή προωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι η στάση της Ινδίας έναντι του Πακιστάν έχει γίνει πιο αδιάλλακτη με το Νέο Δελχί να διαμηνύει ότι θα ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μόνον αν το Ισλαμαμπάντ καταστείλει τις ομάδας μαχητών εντός της επικράτειάς του, που απειλούν την ασφάλεια της Ινδίας.
Ακόμα κι αν η πολιτική κυβέρνηση του Πακιστάν ήθελε να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες, θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει την υποστήριξη του στρατιωτικού κατεστημένου, το οποίο έχει απορρίψει συστηματικά οποιαδήποτε τέτοια κίνηση μέχρι τώρα.