Τι κρύβει η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής Πούτιν προς τη Δύση

Τι κρύβει η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής Πούτιν προς τη Δύση

Τις τελευταίες ημέρες οι δημόσιες επιθέσεις της Μόσχας προς τη Δύση πολλαπλασιάζονται, έπειτα από τη κατάληψη του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, πέρα από τους λεονταρισμούς του ρωσικού καθεστώτος, η αύξηση της έντασης από τη Μόσχα δείχνει τον διογκούμενο εκνευρισμό του Κρεμλίνου απέναντι στην προσπάθεια απομόνωσης του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Την επομένη της κατάληψης του τελευταίου αστικού κέντρου που αντιστεκόταν στο Λουχάνσκ, ο Ρώσος πρόεδρος φρόντισε να κάνει τη δική του επίδειξη ισχύος απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της. Δηλώνοντας ότι αν η Δύση θέλει να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης είναι ευπρόσδεκτη να το προσπαθήσει, ο Πούτιν προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη επικράτηση του στη μία εκ των δύο περιφερειών του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Βέβαια, η δήλωση του απευθύνεται και στο εσωτερικό ακροατήριο, όπου η ρωσική δημόσια γραμμή προβάλει πως η αντίσταση στην Ουκρανία ουσιαστικά ενορχηστρώνεται και οργανώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι δηλαδή οι Ουκρανοί που σταμάτησαν τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά η Δύση που κρύβεται από πίσω τους. Εκεί οφείλεται άλλωστε η αναφορά Πούτιν πως η Δύση θέλει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό.

Επιπρόσθετα, στο Κρεμλίνο φέρουν βαρέως πως η Ουάσιγκτον έχει καταφέρει να φέρει στο πλευρό της το Βερολίνο και να αποδομήσει τη μέχρι πρόσφατα εταιρική γερμανορωσική σχέση που είχε αναπτυχθεί. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η ένταση στη σύνοδο της G20 που διεξάγεται στην Ινδονησία, όπου ο Λαβρόφ επιτέθηκε στη Δύση διότι δεν ασχολούνται με τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αναλώνονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ μάλιστα αποχώρησε επιδεικτικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Γερμανίδας Υπουργού εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, για να δείξει τη δυσαρέσκεια προς το Βερολίνο. Λίγες μέρες πριν η Μπέρμποκ είχε απορρίψει μία συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παρά τα εδαφικά οφέλη στην Ουκρανία, στη Μόσχα γνωρίζουν πόσο καθοριστικές είναι οι συντονισμένες κυρώσεις της Δύσης, στις οποίες η Γερμανία έχει κομβικό ρόλο. Μπορεί τα μεγάλα έσοδα από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να δίνουν μία άνεση στο Κρεμλίνο για το παρών, ωστόσο μεσομακροπρόθεσμα οι δυτικές κυρώσεις απειλούν να απομονώσουν τη ρωσική οικονομία, με επιπτώσεις και στο καθεστώς.

Η αδυναμία πληρωμής εξωτερικού χρέους μετά από έναν αιώνα, λόγω των δυτικών κυρώσεων, ενώ εμφανώς στη Μόσχα έχουν άφθονα κεφαλαιακά διαθέσιμα, δείχνει ξεκάθαρα τη διάβρωση της αξιοπιστίας της ρωσικής οικονομίας. Γι' αυτό άλλωστε ο ίδιος ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση πως οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στις χώρες που τις επιβάλλουν, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο απειλητικό μήνυμα για μεγαλύτερες αυξήσεις στους ενεργειακούς πόρους, το οποίο θα πλήξει εν τέλει τους πολίτες των δυτικών χωρών.