Φωτό αρχείου
Τι επιπτώσεις θα έχει το αίτημα εισόδου του Κοσόβου στην ΕΕ
AP
AP
Φωτό αρχείου

Τι επιπτώσεις θα έχει το αίτημα εισόδου του Κοσόβου στην ΕΕ

Η Πρίστινα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ένταση που έχει προκληθεί στη χώρα, καθώς οι Σέρβοι εντείνουν τις αντιδράσεις τους στην προσπάθεια ομογενοποίησης που επιχειρείται. Πατώντας πάνω στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί το νέο πρόβλημα στα Βαλκάνια, το Κόσοβο προσπαθεί να καταλάβει το έδαφος που αφήνει η Σερβία, κοιτώντας προς τη Ρωσία και την Τουρκία.

Την ώρα που η ουκρανική κρίση τραβάει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μία μακραίωνη διαμάχη σιγοβράζει στα Βαλκάνια. Θέλοντας και μη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται έμμεσα στις διεργασίες του περίγυρου της. Το Κόσοβο θέλει να τη φέρει ακόμα εγγύτερα στα τεκταινόμενα, με το αίτημα εισόδου, που σχεδιάζει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Πρίστινα γνωρίζουν πως η παρουσία του σερβικού πληθυσμού στη χώρα αποτελεί βασικό ζήτημα για το Βελιγράδι, από το οποίο έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους το 2008. Ειδικά τώρα, που η εθνικιστική έξαρση στη Σερβία χτυπάει κόκκινο. Από τη στιγμή που οι Σέρβοι έχουν κλιμακώσει τις αντιδράσεις τους, όπως φαίνεται από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει στο βόρειο Κόσοβο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Η Σερβία ουσιαστικά ζήτησε να της επιτραπεί η ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, για να λάβει αρνητική απάντηση Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις προθέσεις του Aλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ πιέζεται από τις εθνικιστικές τάσεις που επικρατούν στη χώρα.

Ωστόσο, το Κόσοβο θέλει να εκμεταλλευθεί αυτή την παλινδρόμηση του Σέρβου προέδρου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύσης. Την ώρα δηλαδή που ο Βούτσιτς κρατά ανοιχτούς τους διαύλους με τη Μόσχα, ενώ έλκεται από το αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, στο Κόσοβο θέλουν να δείξουν την προσήλωση τους στη Δύση. Να δείξουν δηλαδή πως οι Κοσοβάροι κοιτάζουν μόνο προς τη Δύση, ξεκινώντας από το Ευρώ που ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως νόμισμα στη χώρα, μέχρι την ευρύτερη αντίληψη τους.

Η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου ωστόσο είναι στρωμένη με αγκάθια. Από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν την αναγνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, προβλέπεται σθεναρή αντίδραση από τη Ρουμανία και κυρίως από την Ισπανία. Στη Μαδρίτη δεν θέλουν καν να σκέφτονται πως μπορεί να στηριχθεί ένα τέτοιο προηγούμενο δημιουργίας κράτους, μέσω απόσχισης, δεδομένης της κατάστασης στην Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων.

Βέβαια για το Κόσοβο, οι άμεσοι κίνδυνοι είναι πολύ σοβαροί, που μόνο ίσως μία ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να μετριάσει. Σε μία χρονική περίοδο που γύρω από την Ευρώπη, η Ρωσία εισβάλει ανερυθρίαστα σε ξένα εδάφη ή το Αζερμπαϊτζάν ανακτά δια της βίας μέρη του που διαμένουν Αρμένιοι, η Πρίστινα δεν αισθάνεται διόλου ασφαλής. Οι φόβοι προσάρτησης ή κατάληψης του βόρειου Κοσόβου είναι υπαρκτοί.