«Τείχος από drones» υψώνουν οι χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία
AP Photo/Czarek Sokolowski
AP Photo/Czarek Sokolowski

«Τείχος από drones» υψώνουν οι χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία

Οι έξι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που γειτονεύουν με τη Ρωσία, συμφώνησαν να υψώσουν ένα «τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη» για να υπερασπιστούν τα σύνορά τους από τις «προκλήσεις», ανακοίνωσε την Παρασκευή, η λιθουανική κυβέρνηση.

«Αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο, ένα τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εκτείνεται από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε drones και άλλες τεχνολογίες για να προστατέψουμε τα σύνορά μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Άγκνε Μπιλοτάιτε, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Baltic News Service (BNS).

Η Λιθουανή αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή στο τέλος των συζητήσεων που είχε με τους ομολόγους της από τα άλλα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λετονία, όπως και τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Πολωνία.

«Δεν θα είναι μόνο φυσικές υποδομές, συστήματα παρακολούθησης, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες που θα καταστήσουν δυνατή την προστασία μας από τις προκλήσεις εχθρικών χωρών και την αποτροπή του λαθρεμπορίου», πρόσθεσε.

Εκτός από την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παρακολούθηση των συνόρων, οι χώρες αυτές φέρεται ότι θα χρησιμοποιήσουν συστήματα για την αναχαίτιση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Μπιλοτάιτε δεν έδωσε το χρονοδιάγραμμα για το έργο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε λόγω των υφιστάμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΕΕ καλεί Ρωσία για τις «απαράδεκτες» ενέργειες στα θαλάσσια σύνορα με την Εσθονία

Απαντήσεις απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία σχετικά με την «απαράδεκτη πρόκληση», όπως τη χαρακτήρισε, από Ρώσους φρουρούς στα σύνορα με την Εσθονία.

Όπως ανέφερε η Εσθονία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (23/5), Ρώσοι συνοριοφύλακες απομάκρυναν σημαδούρες για τη ναυσιπλοΐα από την εσθονική πλευρά του ποταμού Νάρβα που χωρίζει τις δύο χώρες. 

«Αυτό το συμβάν στα σύνορα είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου προκλητικής συμπεριφοράς και υβριδικών ενεργειών από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία σχετικά με την απομάκρυνση των σημαδούρων, και την άμεση επιστροφή τους», πρόσθεσε.

Η θέση αυτών των πλωτών αντικειμένων ανάμεσα στη Ρωσία και την Εσθονία αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ανέφεραν η εσθονική αστυνομία και η συνοριοφυλακή.

Η ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες δεν απάντησε εξαρχής σε αίτημα για σχόλια. 

Ο ποταμός Νάρβα πηγάζει από μια λίμνη μεταξύ της Ρωσίας και της Εσθονίας και εκβάλλει στον κόλπο της Φινλανδίας, στη Βαλτική Θάλασσα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Πέμπτη, πως τα σύνορα της Ρωσίας στη Βαλτική θα πρέπει να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και πως η εργασία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για την αποσαφήνιση των συνόρων είναι τεχνικής φύσης.