Τα τρία όπλα που άλλαξαν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία
AP Photo/Vadim Ghirda
AP Photo/Vadim Ghirda

Τα τρία όπλα που άλλαξαν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τις δυνάμεις του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, πολλοί αναλυτές ανέμεναν μια γρήγορη νίκη των εισβολέων.

Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις δεν έγιναν πραγματικότητα λόγω της απρόσμενης, για πολλούς αλλά και για το Κρεμλίνο, αντίστασης των Ουκρανών.

Όπως τονίζει σε ανάλυσή του το CNN, με τη συνδρομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι ουκρανικές δυνάμεις άλλαξαν τον ρου του πολέμου. Χρησιμοποιώντας τρία όπλα.

Javelin

Στην αρχή του πολέμου, οι μαχητές και των δύο πλευρών ανέμεναν ότι οι ρωσικές τεθωρακισμένες φάλαγγες θα άρχιζαν να εισέρχονται στο Κίεβο μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι Ουκρανοί χρειάζονταν κάτι που θα μπορούσε να αμβλύνει αυτή την επίθεση και το βρήκαν στο Javelin, έναν φορητό κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο.

Το Javelin είναι ένα όπλο που «πυροβολεί και ξεχνά». Μόλις ο χειριστής του ρίξει τη βολή, είναι σε θέση να τρέξει να καλυφθεί, ενώ ο πύραυλος βρίσκει το δρόμο του προς το στόχο.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καθώς οι Ρώσοι είχαν την τάση να παραμένουν σε φάλαγγες όταν προσπαθούσαν να εισέλθουν σε αστικές περιοχές. Ένας χειριστής του Javelin μπορούσε να πυροβολήσει από ένα κτίριο ή πίσω από ένα δέντρο και να φύγει πριν οι Ρώσοι προλάβουν να ανταποδώσουν τα πυρά.

HIMARS

Η πλήρης ονομασία του αμερικανικού στρατού είναι M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Είναι «ένα πλήρες φάσμα, δοκιμασμένο στη μάχη, παντός καιρού, 24 ώρες το 24ωρο, θανατηφόρο και ευέλικτο, τροχοφόρο οπλικό σύστημα κρούσης ακριβείας», σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

«Αν το Javelin ήταν το εμβληματικό όπλο των πρώτων φάσεων του πολέμου, το HIMARS είναι το εμβληματικό όπλο των μεταγενέστερων φάσεων», έγραψε τον Ιανουάριο ο Μαρκ Κάνσιαν, ανώτερος σύμβουλος για το Πρόγραμμα Διεθνούς Ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Το HIMARS εκτοξεύει πυρομαχικά που ονομάζονται Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) και έχουν βεληνεκές 70 έως 80 χιλιόμετρα. Και τα συστήματα καθοδήγησής τους μέσω GPS τα καθιστούν εξαιρετικά ακριβή, με ακρίβεια περίπου 10 μέτρων από τον στόχο τους.

Bayraktar

Το τουρκικής σχεδίασης Bayraktar TB2 έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στον κόσμο λόγω της χρήσης του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Είναι σχετικά φθηνό, κατασκευασμένο με εξαρτήματα από το ράφι, έχει φονική ισχύ και καταγράφει τους φόνους του σε βίντεο.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Η Μόσχα πρέπει να λάβει υπόψη της τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Ζελένσκι: Ισχυρό το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ουκρανία: Ετοιμάζει την αντεπίθεσή του ο ουκρανικός στρατός