Τα άρματα μάχης δεν είναι η «θαυματουργή λύση» για την Ουκρανία
AP
AP

Τα άρματα μάχης δεν είναι η «θαυματουργή λύση» για την Ουκρανία

Την άποψη ότι τα δυτικά άρματα μάχης δεν είναι «η θαυματουργή λύση» για την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), παραμονή της κρίσιμης συνόδου της λεγόμενης «ομάδας επαφής» για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο.

«Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα που να αποτελεί θαυματουργή λύση. Απαιτείται ισορροπία μεταξύ όλων των συστημάτων», είπε ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, μετά τη σύνοδο των επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Όμως είναι σαφές ότι η σύγχρονη δυτική τεχνολογία είναι πιο αποτελεσματική από τη ρωσική» στο πεδίο της μάχης, επισήμανε.

Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα συνεδριάσει αύριο στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία, για να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένει από τους Δυτικούς πιο σύγχρονα, βαρέα όπλα και κυρίως άρματα μάχης και αντιαεροπορικά συστήματα.

«Εφόσον οι Ρώσοι μάχονται με άρματα, οι Ουκρανοί τα χρειάζονται επίσης», είπε ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τους Ουκρανούς να διαθέτουν άρματα για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους αλλά και για να ανακτήσουν τα εδάφη τους. Ο Μπάουερ θεωρεί «πιθανό» η Ρωσία να σχεδιάζει μια νέα επίθεση την άνοιξη, επειδή δεν έχει αλλάξει τους στόχους της στην Ουκρανία. «Για αυτό πρέπει να προετοιμαστούν οι Ουκρανοί», είπε.

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θέλουν να καταλάβουν τι θα χρειαστούν περισσότερο οι Ουκρανοί ώστε να παράσχουν την υποστήριξή τους, πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο του Ραμστάιν και θα περιγράψει τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η Βρετανία, η Πολωνία και άλλες χώρες δεσμεύτηκαν να επιδιώξουν «άνευ προηγουμένου» στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, ενώ ορισμένες ανακοίνωσαν την αποστολή «βαρύ οπλισμού», συμπεριλαμβανομένων «κύριων αρμάτων μάχης, βαρέος πυροβολικού, αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικών και οχημάτων μάχης πεζικού στην άμυνα της Ουκρανίας», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.

Διαβάστε ακόμα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: 11 χώρες δεσμεύονται για μια «άνευ προηγουμένου» στρατιωτική στήριξη