Τα «αλλοπρόσαλλα» μηνύματα Τζόνσον και η... μάχη των Βρυξελλών

Τα «αλλοπρόσαλλα» μηνύματα Τζόνσον και η... μάχη των Βρυξελλών

Του Γιάννη Μαντζίκου

Περίπου 20 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας του Brexit, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και κυρίως πώς η Βρετανία θα εξέλθει από την Ένωση, κάτι που εν μέρει θα αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, την ώρα όμως που συνεχίζεται το διπλωματικό παιχνίδι από όλες τις πλευρές.

Για τον λόγο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φτιάχνει «το οπλοστάσιο» των επιχειρημάτων του και της στάσης που θα ακολουθήσει. Σε πρώτη φάση λοιπόν η Ντάουνινγκ Στρητ ανακοίνωσε ότι λόγω των ιστορικών περιστάσεων το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, μετά από 37 χρόνια, ήμερα Σάββατο. Η τελευταία φορά που η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδρίασε Σάββατο ήταν κατά τον πόλεμο των Φώκλαντ, το 1982 και πριν από αυτό, κατά την Κρίση του Σουέζ, το 1956.

Τα μηνύματα πάντως από τις Βρυξέλλες δεν είναι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ενθαρρυντικά για την βρετανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα για το σχέδιο της αναφορικά με τα Ιρλανδικά σύνορα, παρά τις διαρροές στον φιλοκυβερνητικό τύπο.«Οι Times» ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «μεγάλη παραχώρηση» προσφέροντας έναν μηχανισμό προκειμένου το τοπικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης ύστερα από κάποια χρόνια, κάτι όμως που διαψεύστηκε αργότερα από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος απέκλεισε κάτι τέτοιο. Αργότερα βέβαια, ο Γάλλος αξιωματούχος τόνισε πως η επίτευξη συμφωνίας εξόδου με τη Βρετανία είναι «πολύ δύσκολη, αλλά δυνατή». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκερ ο οποίος τόνισε «Δεν δέχομαι αυτό το παιγνίδι των κατηγοριών που άρχισε στο Λονδίνο. Προσωπικά δεν αποκλείω μια συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Τζόνσον συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα. Δηλώνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει οπωσδήποτε στις 31 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ κυβερνητικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον διαψεύδουν μια που διευκρινίζουν πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον νόμο Μπεν τον οποίο ψήφισε το κοινοβούλιο και απαγορεύει το σκληρό Brexit.

Το πιθανότερο σενάριο όπως σημειώνει τόσο η πολιτική αναλύτρια του «Sky News» Σόφι Ρίτζ όσο και το περιοδικό «Economist» είναι ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει παράταση, παρότι όπως τονίζουν αμφότερες πηγές «πρώτες του επιλογές είναι μια κάποια συμφωνία ή άτακτη έξοδος». Αν τα πράγματα δεν έρθουν λοιπόν όπως τα επιθυμεί η Ντάουνινγκ Στρίτ, τότε σε εφαρμογή θα μπει το σχέδιο (σύμφωνα με τον Economist) «λαός εναντίον βουλής». Βάσει αυτού, ο Τζόνσον που εν τω μεταξύ θα έχει «εξαναγκαστεί να ζητήσει παράταση», θα προχωρήσει σε εκλογές στις οποίες θα πλασαριστεί ως «ο άνθρωπος που πολεμήθηκε από το κατεστημένο των Βρυξέλλων, του Γουεστμίνστερ και των Δικαστών».

AP Photo