Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, πρότεινε περαιτέρω χαλάρωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για τη Συρία, ώστε να επιτραπεί η χρηματοδότηση των συριακών υπουργείων σε τομείς όπως η ανοικοδόμηση και η μετανάστευση, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη ότι θα διατάξει την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν τη σχέση με τη Δαμασκό σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Η ΕΕ έχει ήδη χαλαρώσει τις κυρώσεις που σχετίζονται με την ενέργεια, τις μεταφορές και την ανοικοδόμηση, καθώς και τις σχετικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά ορισμένα κράτη μέλη έχουν πιέσει για περαιτέρω χαλάρωαση ώστε να βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση της Συρίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αυτόν τον μήνα, αφού φιλοξένησε τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα, ότι το Παρίσι θα πιέσει την ΕΕ να τερματίσει τις κυρώσεις της.
Το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2013 ανανεώνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου.
Με την Παγκόσμια Τράπεζα να υπολογίζει το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας σε περισσότερα από 250 δισ. δολάρια, οι νέες αρχές της Συρίας έχουν ασκήσει πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες για την απαλλαγή από τις σκληρές δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η ΕΕ θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρέχουν χρηματοδότηση στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών της Συρίας για συνεργασία «στους τομείς της ανοικοδόμησης, της δημιουργίας ικανοτήτων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης», αναφέρεται στο έγγραφο.
Μια ειδική διάταξη θα επιτρέψει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρατικών οντοτήτων της Συρίας, όταν πρόκειται για την καταστροφή των χημικών όπλων.
Η νέα πρόταση θα άρει τις κυρώσεις κατά της Εμπορικής Τράπεζας της Συρίας, ενώ θα διατηρήσει τα μέτρα που στοχεύουν σε άτομα που συνδέονται με την προηγούμενη διοίκηση του Άσαντ.
Οι αξιωματούχοι συζητούν επίσης αν θα άρουν τις κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Συρίας, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες.
Η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία κυκλοφόρησαν ένα κοινό έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters, ζητώντας την άρση των κυρώσεων στην κεντρική τράπεζα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Συρίας.
«Ο στόχος είναι να παρασχεθεί πρόσθετος χώρος για την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη», έγραψαν οι τέσσερις χώρες.