Συντρίμμια στην Οδησσό μετά το σφυροκόπημα - Ρωσικές «επιχειρήσεις καταιγίδας»

Συντρίμμια στην Οδησσό μετά το σφυροκόπημα - Ρωσικές «επιχειρήσεις καταιγίδας»

Πόλη με συντρίμμια η Οδησσός την Τρίτη, μια μέρα μετά το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Κρεμλίνου και τους προκλητικούς εορτασμούς του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν δεν είπε λέξη για τα σχέδια κλιμάκωσης, ωστόσο οι δυνάμεις του συνέχισαν να βάλλουν κατά του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για «επιχειρήσεις καταιγίδας», ενώ συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί σε περιοχές του Ντονέτσκ.

«Παλεύετε για την πατρίδα»

Χθες Δευτέρα ο Πούτιν προέτρεψε τους Ρώσους να πολεμήσουν και επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι πολεμούν ξανά τους Ναζί. «Παλεύετε για την πατρίδα, για το μέλλον της, ώστε κανείς να μην ξεχάσει τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για να μην υπάρχει θέση στον κόσμο για δήμιους και ναζί», είπε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη δική του ομιλία, υποσχέθηκε ότι οι Ουκρανοί θα θριαμβεύσουν. «Την Ημέρα της Νίκης επί του Ναζισμού, παλεύουμε για μια νέα νίκη. Ο δρόμος προς αυτήν είναι δύσκολος, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα νικήσουμε», είπε ο Ζελένσκι.

Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες

Στην Οδησσό, το σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας από όπου εξάγονται γεωργικά προϊόντα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν όταν επτά πύραυλοι έπληξαν εμπορικό κέντρο και αποθήκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου, που επικαλείται το Reuters.

Βίντεο από το σημείο δείχνει τους πυροσβέστες και τους διασώστες να «χτενίζουν» ερείπια, καταβρέχοντας συντρίμμια που εξακολουθούν να καπνίζουν. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να ξεμπλοκάρουν τα λιμάνια ή να παρέχουν εναλλακτικές διαδρομές για την εξαγωγή σημαντικών καλλιεργειών σιτηρών, σιταριού και καλαμποκιού.

Σε καταφύγιο της Οδησσού ο Σαρλς Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, επισκέφθηκε την Οδησσό τη Δευτέρα, ωστόσο, η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, διεκόπη, λόγω της επίθεσης με πυραύλους. Οι συνομιλίες τους συνεχίστηκαν σε καταφύγιο, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του Σμιχάλ στο Twitter.

Σειρήνες ακούστηκαν σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας νωρίς την Τρίτη, όπως το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο και το Ντνίπρο. Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σ. Γκαϊντάι δήλωσε ότι η περιοχή δέχτηκε επίθεση 22 φορές μέσα σε 24 ώρες έως τα ξημερώματα της Τρίτης. «Κατά τη διάρκεια της της 9ης Μαΐου, οι Ρώσοι σφυροκόπησαν πολλές περιοχές».

Σπίτια καταστράφηκαν στο Σιβιροντονέτσκ, στο Λισιτσάνσκ και στο χωριό Σιπίλοβο, όπου οι άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι, ενώ σημειώθηκε επίθεση σε ομάδα περιφρούρησης, η οποία προκάλεσε έναν τραυματισμό, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι.

Στην πόλη Μπογκοντούκοφ, βορειοδυτικά του Χαρκόβου, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά σπίτια καταστράφηκαν σε ρωσικές επιθέσεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλέστηκαν αξιωματούχους.

Εκατό άμαχοι στο Αζοφστάλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και πυροβολικό διεξάγουν «επιχειρήσεις καταιγίδας» στο εργοστάσιο της Μαριούπολης στο Αζοφστάλ, όπου εκατοντάδες Ουκρανοί μαχητές έχουν αντέξει πάνω από δύο μήνες πολιορκίας.

Επιπλέον, τουλάχιστον 100 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Αζοφστάλ, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Μαριούπολη βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Κριμαίας, που κατέλαβε η Μόσχα το 2014, και τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Η κατάληψη της πόλης θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει τις δύο περιοχές.

Αναθεωρητισμός και παραπληροφόρηση

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη της εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία κάνουν λόγο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα κέρδη της Μόσχας από την εισβολή, ωστόσο, έρχονται στην καλύτερη περίπτωση με καθυστέρηση και δεν έχει πολλά να επιδείξει, πέρα ​​από μια λωρίδα εδάφους στον νότο και οριακά κέρδη στα ανατολικά.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν έχει διέξοδο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ανησυχεί για το ότι ο Πούτιν «δεν έχει διέξοδο αυτή τη στιγμή και προσπαθώ να καταλάβω τι κάνουμε για αυτό».

Πηγές αναφέρουν ότι οι αμερικανοί δημοκρατικοί νομοθέτες συμφώνησαν σε πρόταση βοήθειας 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία, περιλαμβανομένου ενός τεράστιου νέου πακέτου όπλων.

Ο Λευκός Οίκος είχε περιγράψει νωρίτερα τις δηλώσεις του Πούτιν κατά την ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης ως «αναθεωρητική ιστορία που πήρε τη μορφή παραπληροφόρησης». 

«Δεν μπορεί να υπάρξει μέρα νίκης, μόνο ατίμωση και σίγουρα ήττα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Εντωμεταξύ, στην Πολωνία, ο Ρώσος πρεσβευτής περικυκλώθηκε σε τελετή μνήμης από διαδηλωτές, οι οποίοι τον περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά. Ο πρεσβευτής Σεργκέι Αντρέγιεφ, με το πρόσωπό του να στάζει και το πουκάμισό του λερωμένο, είπε ότι είναι «περήφανος» για τη χώρα του και τον πρόεδρό του.