Συμφώνησαν Τζόνσον και ΕΕ, αλλά η βρετανική αντιπολιτευση αντιδρά

Συμφώνησαν Τζόνσον και ΕΕ, αλλά η βρετανική αντιπολιτευση αντιδρά

Ο λευκός καπνός βγήκε από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το Brexit λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής. Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις όλες τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθηκε νέα συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Όμως, η αναμέτρηση μεταφέρεται στο Λονδίνο και στο «γήπεδο» του βρετανικού κοινοβουλίου, όπου τα πράγματα παραμένουν θολά και οι συσχετισμοί οριακοί. Ειδικά μετά την σημερινή ανακοίνωση του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP ότι δεν προτίθεται να στηρίξει τη νέα συμφωνία, καθώς δεν βρίσκει ικανοποιητικό τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε για το καθεστώς που θα ισχύει στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έκανε λόγο για συμφωνία «ακόμα χειρότερη και από αυτή της Τερέζα Μέι», η οποία είχε απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβουλιο και υποστήριξε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα».

«Όχι» και από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), το οποίο δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, διότι προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η ηγέτις του κόμματος Νίκολα Στέρτζον, ενώ ως «καταστροφή το Brexit», τη χαρακτήρισαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Νάιτζελ Φάρατζ έκανε λόγο για «παράδοση».

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει άγνωστο κατά πόσο η συμφωνία θα εγκριθεί και κατ επέκταση αν τελικά το brexit θα γίνει συντεταγμένα. Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως δεν τίθεται πλέον παράτασης γεγονός που καθιστά οριακές τις εξελίξεις στην Βρετανία.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είχε αναφερθεί σε μια «δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία», ενώ από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός – ο οποίος πέτυχε να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να επαναδιαπραγματευτούν επί της ουσίας, κάτι που μέχρι πρόσφατα απέκλειαν κατηγορηματικά – ισχυρίστηκε ότι είναι «εξαιρετική».

Λίγο αργότερα δε, ο πρόεδρος Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση στο Brexit, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Συγκεκριμένα ο Γιουνκέρ απαντώντας σε ερώτηση του Sky News είπε «Αν περάσει η συμφωνία, πέρασε, δεν υπάρχει ανάγκη για παράταση, αυτή είναι η άποψη της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και η δική μου».

Μπ. Τζόνσον: «Σπουδαία συμφωνία»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε ανάρτηση που έκανε στο twitter, έγραψε πως «έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο - τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο προκειμένου να προχωρήσουμε στις άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος ζωής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), τα βίαια εγκλήματα και το περιβάλλον».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της συμφωνίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η συμφωνία προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία (που αποχωρεί από την ΕΕ ως μέλος του Ην. Βασιλείου) θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά συνέπεια θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα όμως, θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, ενώ για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, κατόπιν κοινής συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ακόμα ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία, ενώ σύμφωνα με το ίδιο θα έπρεπε να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες, αφού οι πολίτες «υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε.

Δείτε το κείμενο της συμφωνίας εδώ.