Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου: Ενενήντα χρόνια από την άφιξη των πρώτων κρατουμένων
Shutterstock
Shutterstock

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου: Ενενήντα χρόνια από την άφιξη των πρώτων κρατουμένων

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται στις 22 Μαρτίου 2023 από τότε που οι πρώτοι κρατούμενοι έφτασαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου – το στρατόπεδο που θεωρείται απαρχή της συστηματικής εξόντωσης ανθρώπων από τους ναζί και πρότυπο για άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σε απόσταση λιγότερη των 20 χιλιομέτρων από το Μόναχο, το στρατόπεδο Νταχάου «δεν μπορεί να διαγραφεί από τη γερμανική ιστορία», όπως είχε αναφέρει ένας από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο Όιγκεν Κόγκον (1903-1987).

Στο εν λόγω στρατόπεδο, οι Εβραίοι αντιπροσώπευαν το 25% των κρατουμένων και υπήρχε «τμήμα ιερέων». Σήμερα, το στρατόπεδο επισκέπτονται περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι, ετησίως, σημειώνει η DW.

Εβραίοι το 25% των κρατουμένων 

Περί το 25% των κρατουμένων στο Νταχάου ήταν Εβραίοι, σε σύνολο περισσοτέρων των 200.000 κρατουμένων. Μέχρι το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 29 Απριλίου 1945, πάνω από 32.000 έχασαν τη ζωή τους, σε πρόσφατη έρευνα γίνεται λόγος για περισσότερους από 41.000 θανάτους.

Οι νεκροί Εβραίοι εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από 11.250.

Πηγή φωτ.: Shutterstock

«Τμήμα ιερέων»

Το «Τμήμα ιερέων» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του στρατοπέδου στο Νταχάου. Είχαν φυλακισθεί περί τους 3.000 κληρικούς, ενώ το 1945, οπότε και ξέσπασε τύφος, οι ιερείς προσφέρθηκαν εθελοντικά να φροντίσουν τους ασθενείς, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους κληρικούς να χάσουν τη ζωή τους. Συνολικά, τη ζωή τους από τύφο έχασαν περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι.

Περισσότεροι από 1.000.000 επισκέπτες ετησίως

Περίπου 1.000.000 είναι οι επισκέπτες από όλον τον κόσμο που καταφθάνουν κάθε χρόνο στον χώρο του πρώην στρατοπέδου και στο μνημείο που ολοκληρώθηκε το 1965.

Ελάχιστα κτίρια σώζονται από την περίοδο λειτουργίας του στρατοπέδου. Ενώ, το μνημείο, πρόκειται να επεκταθεί το αργότερο έως το 2025, όπως ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Γιόαχιμ Χέρμαν, κατά την επίσκεψη Ευρωπαίων ραβίνων.

Όπως είχε αναφέρει, επιπλέον κτίρια που σήμερα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και ανήκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου θα συμπεριληφθούν στις εγκαταστάσεις του μουσείου «επειδή η ζήτηση και ο αριθμός των επισκεπτών έχουν αυξηθεί σημαντικά».