Στρατιωτικές δυνάμεις σε Αν. Ευρώπη αναπτύσσει το ΝΑΤΟ - Η νέα στρατηγική μπροστά στην ρωσική απειλή

Στρατιωτικές δυνάμεις σε Αν. Ευρώπη αναπτύσσει το ΝΑΤΟ - Η νέα στρατηγική μπροστά στην ρωσική απειλή

Την ανάπτυξη επιπλέον χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετων θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων ως προληπτικό μέσο για τη «διασφάλιση της άμυνας όλων των Συμμάχων« καθώς «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», αποφάσισαν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Την  ίδια στιγμή ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «νέα κανονικότητα» (new normal), υπό την έννοια ότι η απειλή της Ρωσίας είναι πλέον σταθερή και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπροσαρμόσει τις δυνάμεις του.

Μετά την ολοκλήρωση της πτώσης συνεδρίασης που είχε ως αντικείμενο το ουκρανικό ζήτημα με δήλωσή τους οι Υπουργοί 'Αμυνας του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία καλώντας τη Ρωσία να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας.

«Μας ανησυχεί σοβαρά η πολύ μεγάλης κλίμακας, απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Προτρέπουμε τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη συσσώρευση αυτή και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διττή προσέγγισή μας ως προς τη Ρωσία: ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με άνοιγμα στο διάλογο», τονίζουν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας, οι υπουργοί τονίζουν ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ως εκ τούτου, «προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα όλων των Συμμάχων», ανακοινώνουν την ανάπτυξη επιπλέον χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετων θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων. 

«Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια. Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον».

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στις θεμελιώδεις αρχές του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας.

«Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και θα έχει υψηλό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», προσθέτουν οι Υπουργοί 'Αμυνας.

Τέλος, στη δήλωσή τους οι 30 υπουργοί των χωρών του ΝΑΤΟ, τονίζουν ότι όλοι οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να επιδιώκουν διπλωματία και διάλογο με τη Ρωσία, για θέματα ευρωατλαντικής ασφάλειας ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο.

«Υποστηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες και τις προσπάθειες υπό το σχήμα της Νορμανδίας για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε σε έναν Ανανεωμένο Ευρωπαϊκό Διάλογο για την Ασφάλεια που ξεκίνησε από την Πολωνία ως τρέχουσα Πρόεδρος του ΟΑΣΕ. Έχουμε κάνει ουσιαστικές προτάσεις στη Ρωσία για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εθνών στην ευρωατλαντική περιοχή και περιμένουμε απάντηση. Έχουμε επανειλημμένα προσφέρει και συνεχίζουμε να προσφέρουμε περαιτέρω διάλογο μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε αυτόν. Ενθαρρύνουμε σθεναρά τη Ρωσία να ανταποδώσει και να επιλέξει τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση.»

Στόλτενμπεργκ: Μια εισβολή στην Ουκρανία θα έχει «υψηλό τίμημα» για την Μόσχα

«Έχουμε αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία στο ανατολικό τμήμα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και έχουμε ενισχύσει τις ομάδες μάχης μας στην περιοχή της Βαλτικής», είπε ο Γ.Γ., σημειώνοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μαζί με άλλους Συμμάχους στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, «η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες» και επανέλαβε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε το ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία.

Είπε, επίσης, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό τίμημα» για τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχουν σημάδια ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο» με τη Μόσχα, είπε. «Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας», πρόσθεσε.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του», δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπίζεται τους Συμμάχους του. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή», για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για «δυνάμεις άμυνας».