Φωτογραφία Αρχείου
Στόλτενμπεργκ: Νέο ΝΑΤΟϊκό κέντρο συντονισμού βοήθειας προς την Ουκρανία
AP Photo/Efrem Lukatsky, File
AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Φωτογραφία Αρχείου

Στόλτενμπεργκ: Νέο ΝΑΤΟϊκό κέντρο συντονισμού βοήθειας προς την Ουκρανία

Σε ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση των ΗΠΑ, στο Βισμπάντεν, θα λειτουργήσει το αρχηγείο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για τον συντονισμό της παράδοσης όπλων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τμήματα της επιχείρησης θα εγκατασταθούν ακόμη σε υλικοτεχνικούς κόμβους στην Πολωνία και στη Ρουμανία, ενώ επικεφαλής θα τεθεί αντιστράτηγος, ο οποίος θα αναφέρεται στον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών δυνάμεων για την Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα συντονίζει τις προσφορές εξοπλιστικών συστημάτων από τους συμμάχους και τους εταίρους του. Εκτιμάται ότι στα τρία νέα σημεία θα εγκατασταθούν συνολικά 700 στρατιώτες.

«Η διαχείριση της μεταφοράς και της επισκευής εξοπλισμού θα υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτή η προσπάθεια δεν καθιστά το ΝΑΤΟ εμπλεκόμενο μέρος στη σύγκρουση, αλλά θα ενισχύσει την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και τη διαφύλαξη του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ