Στην Κίνα η ηγεσία της ΕΕ, εν μέσω «τριγμών» στις εμπορικές σχέσεις
AP Photo/Andy Wong
AP Photo/Andy Wong

Στην Κίνα η ηγεσία της ΕΕ, εν μέσω «τριγμών» στις εμπορικές σχέσεις

Η κινεζική διπλωματία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται την Πέμπτη στο Πεκίνο για διμερή σύνοδο κορυφής, με φόντο την προσπάθεια των δυο εμπορικών εταίρων να διευθετήσουν σειρά διαφωνιών τους ειδικά στο πεδίο του εμπορίου.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψουν στην Κίνα την 24η Ιουλίου. Ο πρόεδρος (της Κίνας) Σι Τζινπίνγκ θα έχει συνάντηση μαζί τους. Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ και οι δύο ηγέτες της ΕΕ θα συμπροεδρεύσουν στην 25η σύνοδο Κίνας-ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουκρανία

Η διμερής σχέση δηλητηριάζεται από διάφορα ζητήματα.

Ξεχωρίζουν ανάμεσά τους οι διενέξεις για το εμπόριο (για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για το ιατρικό και παραϊατρικό υλικό, ή ακόμη για το γαλλικό κονιάκ) και η στενή εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας, που αντιμετωπίζεται με ολοένα πιο έντονη καχυποψία από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πεκίνο κατήγγειλε σήμερα τη νέα ομοβροντία ευρωπαϊκών κυρώσεων συνδεόμενων με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι οποίες βάζουν ιδίως στο στόχαστρο κινεζικές οντότητες, στηλιτεύοντας τον «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» στη σχέση Κίνας-ΕΕ.

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών «είναι ενάντιες στο πνεύμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους Κινέζους και στους Ευρωπαίους ηγέτες και προκαλεί σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις και στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Οι δασμοί 

Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας επιδεινώθηκαν απότομα το 2021, όταν οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Σινγιάνγκ, μια κίνηση που προκάλεσε άμεσες αντίποινα από το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διμερείς ανταλλαγές.

Οι σχέσεις έχουν επίσης πληγεί από διάφορες εμπορικές διαφορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής, το ευρωπαϊκό μπράντι και το χοιρινό κρέας, τις κρατικές αγορές ιατρικών συσκευών και τα σπάνια μέταλλα.

Σε πρόσφατη ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν εξήρε την οικονομική πρόοδο της Κίνας, αλλά δήλωσε ότι η χώρα έχει πλημμυρίσει τις παγκόσμιες αγορές με την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα, έχει περιορίσει την πρόσβαση στην αγορά της και έχει επιτρέψει de facto την πολεμική οικονομία της Ρωσίας.

Η Ένωση, η οποία αποκαλεί την Κίνα «εταίρο για συνεργασία, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», δήλωσε επίσης ότι θεωρεί αναγκαία την αποκατάσταση των σχέσεων εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί στον παγκόσμιο εμπόριο.

Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή εκτεταμένων δασμών τον Απρίλιο, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε στον πρωθυπουργό της Κίνας Λι σε τηλεφωνική συνομιλία ότι είναι ευθύνη της ΕΕ και της Κίνας «να υποστηρίξουν ένα ισχυρό, μεταρρυθμισμένο, ελεύθερο, δίκαιο και βασισμένο σε ισότιμους όρους εμπορικό σύστημα».