Στη Μόσχα ο ηγέτης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας παρά το ένταλμα σύλληψης εναντίον του
Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στη Μόσχα ο ηγέτης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας παρά το ένταλμα σύλληψης εναντίον του

Στη Μόσχα για να συμμετάσχει στους ρωσικούς εορτασμούς για την 80ή επέτειο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφθασε ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του στη Βοσνία για αποσχιστικές ενέργειες.

«Η Μόσχα είναι ωραία πόλη», έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Μίλοραντ Ντόντικ, σύμμαχος του Κρεμλίνου. Εικόνες από την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα μεταδόθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Από το τέλος του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1995, η Βοσνία είναι χωρισμένη σε δύο αυτόνομα τμήματα, τη Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska, 49% του εδάφους) και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία, που συνδέονται μέσω μίας αδύναμης κεντρικής εξουσίας.

Αμετακίνητος πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας από το 2006, ο 66χρονος Ντόντικ, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την περιφρόνησή του προς τους κεντρικούς θεσμούς, πληθαίνει τις αποσχιστικές ενέργειες, γεγονός που οδήγησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για επίθεση κατά της συνταγματικής τάξης. Ο ίδιος αψηφά ανοικτά τη διαδικασία. Δεν έχει συλληφθεί στη χώρα του λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησής της.

Η αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στη Μόσχα θα περιλαμβάνει και τη Σέρβα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης καθώς και τον πρόεδρο της τοπικής σερβικής βουλής Νέναντ Στέβαντιτς, κατά του οποίου έχει επίσης κινηθεί διαδικασία για προσβολή της συνταγματική τάξης.

Ο Ντόντικ καταδικάσθηκε τον Φεβρουάριο σε φυλάκιση ενός έτους και απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων του για έξι χρόνια διότι αρνήθηκε να λάβει υπ’ όψιν αποφάσεις του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας που είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας. Χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση και σε απάντηση απαγόρευσε στην αστυνομία και τους ομοσπονδιακούς δικαστές να ενεργήσουν εντός του εδάφους της Σερβικής Δημοκρατίας.