Σουηδία: Ερευνητικός πύραυλος χτυπά κατά λάθος τη Νορβηγία
Shutterstock
Shutterstock

Σουηδία: Ερευνητικός πύραυλος χτυπά κατά λάθος τη Νορβηγία

Ερευνητικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Sweden Space Corp (SSC) τη Δευτέρα από το διαστημικό κέντρο Esrange στη βόρεια Σουηδία παρουσίασε δυσλειτουργία και προσγειώθηκε στη γειτονική Νορβηγία. Ο πύραυλος έφθασε σε ύψος 250 χιλιομέτρων όπου πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Προσγειώθηκε στα βουνά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό», δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο Φίλιπ Όλσον, επικεφαλής επικοινωνίας της SSC. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά ενημερώνουμε τόσο τη σουηδική και τη νορβηγική κυβέρνηση, όσο και άλλους φορείς, είπε.

Οι εργασίες για την ανάκτηση του ωφέλιμου φορτίου βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ αρχίζει έρευνα για να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες πίσω από την πορεία πτήσης, δήλωσε η υπηρεσία.

«Οι νορβηγικές αρχές λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα στη νορβηγική πλευρά των συνόρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης των συνόρων, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τις αρμόδιες νορβηγικές αρχές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των κατάλληλων διαύλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Το υπουργείο δεν είχε λάβει επίσημη ειδοποίηση για το περιστατικό από τις σουηδικές αρχές, πρόσθεσε.

Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξαν ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ εκπρόσωπος της SSC δήλωσε ότι ο πύραυλος έπεσε μακριά από οποιονδήποτε οικισμό.

Η νορβηγική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.