Σολτς για Ερντογάν: Να ανοίξει τώρα «τον δρόμο» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Burhan Ozbilici
AP Photo/Burhan Ozbilici

Σολτς για Ερντογάν: Να ανοίξει τώρα «τον δρόμο» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Βουλής κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει το δρόμο για να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ.

«Είμαι σταθερά πεπεισμένος πως, εκτός από τη Φινλανδία, η Σουηδία πρέπει επίσης να καθίσει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής ως νέος σύμμαχος. Και καλώ τον επανεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ανοίξει το δρόμο γι' αυτό, όπως αποφασίσαμε όλοι μαζί πέρυσι», δήλωσε ο Σολτς κατά την ομιλία του.

Επίσης κατά την ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο είπε ότι προειδοποίησε την Κίνα στη διάρκεια συνομιλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να μην χρησιμοποιήσει ισχύ για να επιτύχει εδαφικές αλλαγές, ιδιαίτερα εναντίον της Ταϊβάν.

Ο Σολτς υποδέχθηκε αυτή την εβδομάδα μια μεγάλη κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ. Ήταν η πρώτη ενώπιος ενωπίω σύνοδος κορυφής μετά την πανδημία, σε μια περίοδο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα.

«Απορρίπτουμε σταθερά οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη Νότια Σινική Θάλασσα δια της βίας ή του καταναγκασμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ταϊβάν», δήλωσε ο Σολτς.

«Ανησυχούμε επίσης για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κίνα», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ακόμη στην ομιλία του πως η Γερμανία θα φθάσει «από την ερχόμενη χρονιά» το στόχο να αφιερώνει ετησίως το 2% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές δαπάνες, όπως ζητάει το ΝΑΤΟ.

«Θα φροντίσουμε ώστε ο ομοσπονδιακός στρατός να λάβει επιτέλους τον εξοπλισμό που έχει ανάγκη (...) δαπανώντας και πάλι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα - από την ερχόμενη χρονιά», ανακοίνωσε. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο καγκελάριος είχε αναφέρει πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το 2025.

Διαβάστε επίσης:

Σολτς για Ουκρανία: «Ναι» στις εγγυήσεις ασφαλείας, «όχι» σε fast-track ένταξη στο ΝΑΤΟ