Σερβία: Κουλτούρα οπλοκατοχής παρά την αυστηρή νομοθεσία - «Αφοπλισμό» πρότεινε ο Βούτσιτς
AP
AP

Σερβία: Κουλτούρα οπλοκατοχής παρά την αυστηρή νομοθεσία - «Αφοπλισμό» πρότεινε ο Βούτσιτς

Η Σερβία, όπου μαθητής άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του την Τετάρτη σκορπώντας τον θάνατο και μια αμέσως μέρα μετά, την Πέμπτη, πριν προλάβει η χώρα να συνέλθει από το σοκ, 21χρονος άνοιξε πυρ και σκότωσε δέκα ανθρώπους, έχει παγιωμένη κουλτούρα οπλοκατοχής, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

«Πρακτικό αφοπλισμό» πρότεινε ο πρόεδρος Βούτσιτς στη χώρα των δυτικών Βαλκανίων, που είναι γνωστά και ως «πυριτιδαποθήκη», καθώς είναι γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της βαλκανικής χώρας μετά τα δύο μακελειά αυτήν την εβδομάδα που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 17 ανθρώπους, οι 8 από τους οποίους ήταν μαθητές.

"Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία", σημείωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας μερικές ώρες μετά το δεύτερο μακελειό σε διάστημα δύο ημερών στη χώρα, στο οποίο νεαρός άνδρας σκότωσε 8 ανθρώπους σε τρία χωριά κοντά στο Βελιγράδι.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν "σχεδόν πλήρη αφοπλισμό" στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 "σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000". Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε εξάλλου "τρομοκρατική επίθεση" το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία και "επίθεση εναντίον όλων μας".

Στη χώρα των περίπου 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζονται σε πάνω από 765.000 τα όπλα που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους πολίτες. Από αυτά περίπου 360.000 υπολογίζεται ότι είναι κυνηγετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής, τόνισε.

Μετά τον θάνατο την Τετάρτη 8 μαθητών και του φύλακα και τον τραυματισμό 6 μαθητών και μίας καθηγήτριας σχολείου στο κέντρο του Βελιγραδίου από τα πυρά 13χρονου μαθητή, ένας 21χρονος άνδρας πυροβόλησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ και σκότωσε άλλους 8 ανθρώπους με αυτόματο όπλο και τραυμάτισε 14 σε τρία χωριά της περιφέρειας Μλαντένοβατς, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τα θύματα του δεύτερου μακελειού είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας.

Ο ύποπτος συνελήφθη σήμερα το πρωί στην περιφέρεια Κραγκούγεβατς, στην κεντρική Σερβία, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε όλη τη νύχτα.

Τρίτη στον πλανήτη, σε όπλα ανά κάτοικο

Δεκάδες χιλιάδες παράνομα πυροβόλα όπλα έχουν έκτοτε παραδοθεί. Ωστόσο, η Σερβία εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Υεμένη με 39 πυροβόλα όπλα ανά 100 άτομα, μαζί με τον πρώην ομοσπονδιακό εταίρο της, το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με την έρευνα για τα όπλα του 2018.

Το κυνήγι είναι ευρέως διαδεδομένο, καθώς πάνω από 78.000 από τα 6,6 εκατομμύρια κατοίκους της Σερβίας έχουν άδεια κυνηγετικών όπλων, ενώ πολλές οικογένειες διαθέτουν όπλα στα νοικοκυριά τους εδώ και γενιές.

Ωστόσο, οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι συγκριτικά σπάνιοι στη χώρα.

Τι προβλέπει ο νόμος για την οπλοκατοχή

Άτομα άνω των 18 ετών μπορούν να κατέχουν πυροβόλα όπλα μόνο με άδεια που εκδίδεται μετά από ενδελεχή έλεγχο του ιστορικού τους από την αστυνομία. Υποχρεωτική είναι επίσης η ιατρική εξέταση, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.

Δεν πρέπει να υπάρχει ιστορικό εγκληματικότητας, ψυχικής διαταραχής, χρήσης αλκοόλ ή παράνομων ουσιών, τα πυροβόλα όπλα πρέπει να φυλάσσονται κλειδωμένα σε ειδική οπλοθήκη και μπορούν να κατασχεθούν εάν ο κάτοχος κριθεί ανεύθυνος.

Οι κάτοχοι όπλων υποχρεούνται επίσης να περάσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ερωτηματολόγιο σχετικά με τη νομοθεσία περί όπλων.

Η κατοχή άδειας κατοχής πυροβόλου όπλου δεν επιτρέπει από μόνη της στον κάτοχό της να μεταφέρει το όπλο οπουδήποτε εκτός σπιτιού. Οι άδειες κρυφής οπλοφορίας είναι πολύ δύσκολο να αποκτηθούν.

Το ιστορικό των μαζικών πυροβολισμών στη Σερβία

Στο φονικότερο συμβάν με πυροβολισμούς στη Σερβία που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1990, η Λιουμπίσα Μπογκντάνοβιτς σκότωσε 14 άτομα στο χωριό Βελίκα Ιβάνκα το 2013 προτού αυτοκτονήσει.

Ο Νίκολα Ραντοσάβλιεβιτς σκότωσε εννέα άτομα και τραυμάτισε πέντε στο ανατολικό χωριό Γιαμπούκοβατς στις 27 Ιουλίου 2007. Είχε μπει σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Ο Ράντε Σέφερ σκότωσε έξι καλεσμένους στο γάμο του γιου του στη βόρεια πόλη Σέντα το 2015 και στη συνέχεια σκοτώθηκε επί τόπου από έναν άλλο άνδρα με μια καρέκλα.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Σινίσα Ζλάτιτς σκότωσε πέντε άτομα με τουφέκι σε καφετέρια στην πόλη Ζινίστε, επίσης στο βορρά, προτού συλληφθεί και καταδικαστεί.

Όλοι αυτοί οι δράστες ήταν ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: 

Νέο μακελειό στη Σερβία: Συνελήφθη ο ύποπτος - Δέκα νεκροί, 15 τραυματίες