Σεισμός: Έως και  23 εκατ. άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν λέει ο ΠΟΥ
AP Photo/Khalil Hamra
AP Photo/Khalil Hamra

Σεισμός: Έως και 23 εκατ. άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν λέει ο ΠΟΥ

Έως και 23 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1,4 εκατομμύρια παιδιά, μπορεί να επηρεαστούν από τους σεισμούς που σκόρπισαν την καταστροφή και τον θάνατο σε Τουρκία και Συρία, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Οι χάρτες επισκόπησης των συμβάντων δείχνουν ότι δυνητικά 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι, συμπεριλαμβανομένων περίπου πέντε εκατομμυρίων ευάλωτων πληθυσμών», δήλωσε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Αντελχάιντ Μαρσάνγκ, στην εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ.

Ήδη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ροή της κρίσιμης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική Συρία έχει διακοπεί προσωρινά λόγω ζημιών στους δρόμους και άλλων προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής. 

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 3.419 στην Τουρκία και πάνω από 1.602 στη Συρία, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολλαπλάσιος των αρχικών εκτιμήσεων.

H υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια στην Τουρκία και τη Συρία μπορεί να έχουν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά.


"Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες το πρωί μπορεί να έχουν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη.

Πρόσθεσε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να προσδιορίσει συγκεκριμένο αριθμό νεκρών παιδιών.

Σε δραματικούς τόνους, στην ενημέρωση του ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ανακοίνωσε το νεότερο βαρύ απολογισμό των νεκρών ενώ παραδέχθηκε ότι η βοήθεια και οι διασώστες δεν έχουν φτάσει σε όλες τις πληγείσες περιοχές λόγω των καιρικών συνθηκών. 

Για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των διασωστών ο αντιπρόεδρος ανακοίνωσε την απαγόρευση της κίνησης οχημάτων από και προς το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκφράσει νωρίτερα τις ανησυχίες του ότι δεν υπάρχει συνολική εικόνα. 

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις περιοχές όπου δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Η χαρτογράφηση των ζημιών είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε. 

Τα σωστικά συνεργεία έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο  και το τσουχτερό κρύο για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων από τους ισχυρούς σεισμούς που βρίσκονται καταπλακωμένοι κάτω από περισσότερα από 5.000 κτίρια. 

Νέος σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 46 χιλιόμετρα, πρόσθεσε το EMSC.

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει επίσης τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους. 

Στη Συρία, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ δήλωσε στο Reuters πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία.

Διεθνής βοήθεια

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν και άλλα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Δείτε σχετικά:

«Ξαπλωμένες» πολυκατοικίες: Λήψεις drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία

Κίνα: Προσφέρει 5,5 εκατ. ευρώ στους σεισμοπαθείς

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, είχαν αναχωρήσει για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τους πρώτους ηγέτες που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον καταστροφικό σεισμό κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.

Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.

Αντίθετα, στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο ΟΗΕ αντέδρασε, επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.

Μετασεισμική ακολουθία

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται: Χθες καταγράφτηκαν 185 μετασεισμοί. Ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό, 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), και άλλον έναν εξαιρετικά ισχυρό, 7,5 βαθμών, χθες το μεσημέρι. Σήμερα το πρωί σημειώθηκε δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν και άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα.

Ο χθεσινός σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Επταήμερο πένθος

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και έκανε γνωστό πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

«Έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος για επτά ημέρες. Η σημαία μας θα υψωθεί μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, σε όλα τα εθνικά και ξένα γραφεία εκπροσώπησής μας», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία ήταν τόσο φονικός;

 

Συρία: «Η κρίση όλων των κρίσεων»

Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν στις πόλεις Χάμα, Χαλέπι, Ταρτούς και Λατάκεια της Συρίας. Τα Λευκά Κράνη, η αντικαθεστωτική ομάδα που είναι εξειδικευμένη στις διασώσεις, επιχειρεί ασταμάτητα.  

Πολίτες σκάβουν ακόμα και με γυμνά χέρια, αναζητώντας στα συντρίμμια τους αγαπημένους τους.

Μια χώρα ισοπεδωμένη, που αιμορραγεί επί έντεκα χρόνια από τον καταστροφικό εμφύλιο, δέχθηκε ακόμα ένα θανατηφόρο πλήγμα. Εκατόμβη νεκρών, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και χιλιάδες αγνοούμενοι.

Η Αντελχαίντ Μαρστσάνγκ του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ισχυρή ικανότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, αλλά ότι οι κύριες ανεκπλήρωτες ανάγκες άμεσα και μεσοπρόθεσμα θα είναι στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια πολυετή ανθρωπιστική κρίση λόγω του εμφυλίου πολέμου και της επιδημίας χολέρας.

"Πρόκειται για μια κρίση στην κορυφή των πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή, δήλωσε η ίδια κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη", ανέφερε.

"Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες είναι οι μεγαλύτερες μετά από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, πολύπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται".

Στα ερείπια σπιτιού στην Τζαντάιρις, μια πόλη στη Συρία που επλήγη σφοδρά από τον σεισμό της Δευτέρας, οι διασώστες εντόπισαν ένα ζωντανό νεογέννητο βρέφος το οποίο ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του.

Το μικρό κορίτσι είναι η μοναδική επιζήσασα μιας οικογένειας όλα τα μέλη της οποίας σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η τετραώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμεναν.

Στην πόλη αυτή, στα σύνορα με την Τουρκία, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα του πατέρα του βρέφους, του Αμπντάλα Μλεϊχάν, της μητέρας του Άαφρα, τριών αδελφών της, του αδελφού της και της θείας της.

“Αναζητούσαμε τον Αμπού Ρουντάινα (το επώνυμο του Αμπντάλα) και την οικογένειά του, αρχικά βρήκαμε την αδελφή του, στη συνέχεια τη σύζυγό του, στη συνέχεια τον Αμπού Ρουντάινα. Βρίσκονταν όλοι ο ένας κοντά στον άλλο”, εξήγησε ένας στενός φίλος της οικογένειας ο Χαλίλ Σαουάντι.

“Στη συνέχεια ακούσαμε έναν ήχο όταν σκάβαμε (…) τραβήξαμε τα χώματα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ”, πρόσθεσε.

Το βρέφος ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα του. “Τον κόψαμε και ο εξάδελφός μου μετέφερε το βρέφος στο νοσοκομείο”, συνέχισε ο Σαουάντι.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ένας άνδρας να κρατά μέσα στα ερείπια ένα γυμνό βρέφος, καλυμμένο με σκόνη, με τον ομφάλιο λώρο να κρέμεται. Την ώρα που θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ένας άλλος ρίχνει μια κουβέρτα για να καλύψει το νεογέννητο

Διαβάστε ακόμα:

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Τουρκία και Συρία

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Έτοιμοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο

Επταήμερο πένθος κήρυξε η Τουρκία