Σε Λευκορώσο ακτιβιστή και δύο οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία το Νόμπελ Ειρήνης

Σε Λευκορώσο ακτιβιστή και δύο οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία το Νόμπελ Ειρήνης

Στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Άλες Μπιαλιάτσκι από τη Λευκορωσία, στη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και στην ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης του 2022, η νορβηγική επιτροπή.

«Οι βραβευθέντες με το Βραβείο Ειρήνης εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Προάγουν εδώ και πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία.», ανέφερε η νορβηγική επιτροπή. 

Το Νόμπελ Ειρήνης, αξίας 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ή περίπου 900.000 δολαρίων, θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία στη διαθήκη του το 1895.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να τιμήσει τρεις εξέχοντες πρωταθλητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, και κάλεσε τη Λευκορωσία να απελευθερώσει τον Μπιαλιάτσκι από τη φυλακή.

Ο Μπιαλιάτσκι  συνελήφθη τον Ιούλιο του περασμένου έτους από την αστυνομία ασφαλείας της Λευκορωσίας η οποία είχε εισβάλει σε γραφεία και σπίτια δικηγόρων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκτός του Μπιαλιάτσκι , η αστυνομία συνέλαβε και άλλους στο πλαίσιο μιας νέας καταστολής των αντιπάλων του Λουκασένκο.

Όσο για τις δύο τιμηθείσες οργανώσεις, η ρωσική οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1987 από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, που ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα λησμονηθούν τα θύματα της καταπίεσης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Κύρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι προκειμένου να προληφθούν νέα εγκλήματα είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν  εκείνα του παρελθόντος. Ακόμη, τάσσεται υπέρ των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του μιλιταρισμού και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και μιας κυβέρνησης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.

Αναφορικά με την ουκρανική οργάνωση Center for Civil Liberties (Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών), ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Ουκρανία. Έχει αναλάβει δράση για να ενισχύσει την ουκρανική κοινωνία των πολιτών και να πιέσει τις Αρχές να μετατρέψουν την Ουκρανία σε μια πλήρη δημοκρατία. Μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία η οργάνωση συμμετέχει σε προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου κατά του ουκρανικού πληθυσμού. 

Νόμπελ Ειρήνης και γενέθλια Πούτιν

Όπως η Ράις-Άντερσεν ανέφερε, το βραβείο θα θεωρηθεί από πολλούς ως καταδίκη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που γιορτάζει σήμερα τα 70α γενέθλιά του, αλλά και ως καταδίκη του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, και έτσι καθίσταται (σ.σ το βραβείο) ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά των τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο, τονίζει, το βραβείο δεν ήταν ένα βραβείο κατά του Πούτιν. «Πάντα δίνουμε το βραβείο για κάτι και σε κάτι και όχι εναντίον κάποιου», είπε στους δημοσιογράφους.

Αντιδράσεις

Η απόφαση της νορβηγικής επιτροπής να δώσει το Νόμπελ Ειρήνης και στον φυλακισμένο Λευκορώσο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι απευθύνεται σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία, τόνισε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Πάβελ Λατούσκο.

«Δεν είναι μόνο γι' αυτόν, αλλά για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που έχουμε τώρα στη Λευκορωσί. Μας παρακινεί όλους να αγωνιστούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε με τη δικτατορία του (Αλέξανδρου) Λουκασένκο», δήλωσε.

Πηγή: Reuters.