Τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ειρηνευτική προσπάθεια στην Ουκρανία αλλά και την ανάγκη περαιτέρω πίεσης προς τη Ρωσία υπογράμμισαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης λίγο πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
«Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι πραγματικά που ο Πρόεδρος Τραμπ αναλαμβάνει αυτόν τον ηγετικό ρόλο. Ουσιαστικά έσπασε το αδιέξοδο από την πρώτη ημέρα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Και θέλω πραγματικά να τον επαινέσω γι' αυτό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε πριν από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
Και συνέχισε: «Ουσιαστικά έσπασε το αδιέξοδο από την πρώτη ημέρα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Και θέλω πραγματικά να τον επαινέσω γι' αυτό. Είναι σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμμετέχει και συντονίζεται στενά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους της και στο τέλος, φυσικά, με την Ουκρανία. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ θετικό», τόνισε ο Μαρκ Ρούτε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Ρώσο Πρόεδρο, τονίζοντας πως «είναι καλό σημάδι ότι αυτό το τηλεφώνημα έγινε χθες το βράδυ. Είναι καλό και θετικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε αμέσως μετά τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο και τους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στα βασικά ζητήματα που συζητούν την Τρίτη (20/05) στο Συμβούλιο οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ και αφορούν την αμυντική θωράκιση και επαναξοπλισμό της ΕΕ λέγοντας: «Βρίσκομαι εδώ, διότι πρέπει φυσικά να συζητήσουμε τις τρέχουσες απειλές που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, το έδαφος της ΕΕ και το ευρύτερο έδαφος του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι φυσικά η συνεχιζόμενη απειλή της Ρωσίας, η ανάπτυξη της Κίνας, η στρατιωτική ανάπτυξη, αλλά και η τρομοκρατία.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι θα συζητήσουμε σήμερα αναμφίβολα την αύξηση των αμυντικών δαπανών, την αύξηση της αμυντικής παραγωγής, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε συλλογικά για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει ό,τι χρειάζεται για να φέρει αυτόν τον πόλεμο σε ένα διαρκές και ανθεκτικό σημείο, είτε πρόκειται για κατάπαυση του πυρός είτε για μια ειρηνευτική συμφωνία».
Από τη μεριά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει σε μία σφοδρή αντίδραση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, αν η Ρωσία συνεχίσει να αρνείται κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι, αν η Ρωσία δεν αποδεχθεί άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, θα υπάρξουν συνέπειες. Θέλουμε λοιπόν να δούμε αυτές τις συνέπειες», πρόσθεσε προσερχόμενη στη Σύνοδο.
Από πλευράς ΕΕ, η Κάλας ανέφερε ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία. «Πρέπει να υπάρξει πλήρης και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει σε αυτό», πρόσθεσε. «Αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει πρέπει να της ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση», ανέφερε.
«Δεν έχουμε δει στην πραγματικότητα ξέρετε πίεση επί της Ρωσίας έπειτα από τις συνομιλίες αυτές», δήλωσε αναφερόμενη στην τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα (19/05).
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πέραν του 17ου πακέτου κυρώσεων που θα εγκριθεί τυπικά την Τρίτη (20/05), οι επιπλέον κυρώσεις που σχεδιάζονται κατά της Μόσχας αφορούν τον ενεργειακό τομέα (π.χ. το όριο των τιμών του ρωσικού πετρελαίου), αλλά και το χρηματοπιστωτικό τομέα. Τόνισε, επίσης, ότι «δεν είναι αλήθεια» πως η Ρωσία δεν «πονάει» από τις δυτικές κυρώσεις. «Είναι πολύ καλοί στην προπαγάνδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο Ρώσος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για ειρήνη στην Ουκρανία και με τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο κερδίζει χρόνο», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Ο Πιστόριους πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία με την επιβολή επιπλέον κυρώσεων, κυρίως στις ρωσικές πωλήσεις ενέργειας.
«Είδαμε και πάλι μαζικές (ρωσικές) επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες... Αυτές μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια (για την ειρηνευτική διαδικασία) που ακούσαμε για τόσο καιρό», δήλωσε ο Πιστόριους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Ο Πούτιν παίζει ξεκάθαρα με τον χρόνο, δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη», πρόσθεσε.
Από τη μεριά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό κατηγόρησε τον Πούτιν για υποκρισία.
«Πιστεύω ότι όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να υποστηρίζει την υποκριτική του γλώσσα, όλοι έχουν καταλάβει ότι θα συνεχίσει τον αποικιοκρατικό του πόλεμο μέχρι τέλους, αν δεν τον σταματήσουμε. Ας πιέσουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βάλει τέλος στην ιμπεριαλιστική φαντασίωσή του, υιοθετώντας κυρώσεις (της ΕΕ) που είναι πραγματικά αποτρεπτικές».