Την εκτίμησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο ότι η Συρία ενδέχεται να απέχει εβδομάδες από έναν «ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο», και την κατάρρευση της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ωστόσο την ελπίδα για την επιτυχία των μεταβατικών αρχών.
Ειδικότερα, ο Ρούμπιο την Τρίτη (20/05) δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι: «Κατά την εκτίμησή μας, ειλικρινά, η μεταβατική αρχή, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, απέχει λίγες εβδομάδες, αν όχι μήνες, από μια πιθανή κατάρρευση και έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο, κάτι που σημαίνει διάλυση της χώρας».
Υπερασπίστηκε δε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να έχει διάλογο με τους ισλαμιστές ηγέτες της Συρίας, που ανέλαβαν την εξουσία τον Δεκέμβριο ανατρέποντας το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση στο Ριάντ με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία.
Οι δηλώσεις έρχονται μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε αυτή την αραβική χώρα κατά των μειονοτικών ομάδων των Αλαουιτών και των Δρούζων.
«Αν έχουμε διάλογο μαζί τους, αυτό μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί και όχι. Αν δεν έχουμε διάλογο, η αποτυχία είναι εγγυημένη», τόνισε ο Ρούμπιο, σημειώνοντας ότι οι μεταβατικές αρχές «αντιμετωπίζουν βαθιά εσωτερική δυσπιστία σε αυτή τη χώρα, επειδή ο Άσαντ σκόπιμα έστρεψε αυτές τις ομάδες τη μία εναντίον της άλλης».
«Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση στον Πούτιν»
Παράλληλα, «οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία ''παραχώρηση'' στη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Τραμπ στην πολιτική που ακολουθεί σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν έλαβε την παραμικρή παραχώρηση», δήλωσε ο Ρούμπιο αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κατά την ακρόαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε τον Ρούμπιο για τις πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι στην Μόσχα, με την Σαχίν να λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει «να κερδίσει χρόνο» ελλείψει αμερικανικής πίεσης ή νέων κυρώσεων, όπως αυτές που υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πούτιν είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς απτά αποτελέσματα, παρόλο που ο Τραμπ δήλωσε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι ο Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας επειδή «πιστεύει ότι αυτήν τη στιγμή, αν αρχίσει να απειλεί με κυρώσεις, οι Ρώσοι θα σταματήσουν τις συνομιλίες και είναι χρήσιμο να μπορούμε να μιλάμε μαζί τους και να τους πιέζουμε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Αν, πράγματι, καταστεί σαφές ότι οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνευτική συμφωνία και απλώς θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε σε αυτές», είπε.
Παράλληλα, διέψευσε κάθε αντίληψη ότι η Ουάσινγκτον δεν βοηθά πλέον την Ουκρανία, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί βασικά ζητούν «συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μονάδες Patriot, που, ειλικρινά, δεν έχουμε, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» για να τις χορηγήσουμε.
Ενώ ο Ρούμπιο μιλούσε στην Επιτροπή της Γερουσίας, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Εξετάζουμε πολλά πράγματα, αλλά θα δούμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.
Η ΕΕ ενέκρινε σήμερα το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θέτει ως στόχο τα νέα τάνκερ φαντάσματα του σκιώδους στόλου της Ρωσίας που βοηθούν την Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις που πλήττουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Και η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα κυρώσεις ευρείας κλίμακας που στοχοθετούν τον στρατιωτικό, τον ενεργειακό και τον χρηματοοικονομικό τομέα της Ρωσίας, εντείνοντας την πίεσή της στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.