Ρώσοι αντιφρονούντες στέλνουν ανοιχτή επιστολή προς τους παγκόσμιους ηγέτες
Screengrab/X
Screengrab/X

Ρώσοι αντιφρονούντες στέλνουν ανοιχτή επιστολή προς τους παγκόσμιους ηγέτες

Στην Ρωσία έντεκα φυλακισμένοι Ρώσοι αντιφρονούντες, έστειλαν την Πέμπτη (03/07) μέσω του Reuters επιστολή προς τους διεθνείς ηγέτες. 

Ακολουθεί το κείμενο κοινής επιστολής τους: 

«Εμείς, οι Ρώσοι πολιτικοί κρατούμενοι, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους διεθνείς ηγέτες που νοιάζονται για τα βάσανα των ανθρώπων για τις πεποιθήσεις τους.

Είμαστε τουλάχιστον 10.000 - Ρώσοι πολιτικοί κρατούμενοι και Ουκρανοί άμαχοι όμηροι. Όλοι τιμωρούμαστε για ένα πράγμα - επειδή τηρούμε πολιτική στάση.

Οι έννοιες της δικαιοσύνης και της ισότητας απουσιάζουν από τη Ρωσία σήμερα· όποιος τολμά να σκεφτεί κριτικά μπορεί να καταλήξει πίσω από τα κάγκελα.

Η κατασταλτική νομοθεσία που αποσκοπεί στην εξάλειψη κάθε διαφωνίας αυστηροποιείται σταθερά από το 2012. Από το 2018 έως το 2022, θεσπίστηκαν τουλάχιστον 50 κατασταλτικοί νόμοι και από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 - πάνω από 60 ακόμη.

Δεν υπάρχουν απαλλαγές σε πολιτικά υποκινούμενες υποθέσεις στη Ρωσία. Η σκληρότητα της τιμωρίας αυξάνεται. Κανείς δεν εκπλήσσεται από τις ποινές φυλάκισης 10, 15 και 20 ετών. Η Κρατική Δούμα (κοινοβούλιο) απαιτεί τακτικά την επιστροφή της θανατικής ποινής.

Οι πιθανότητες δίκαιης εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων από τα ρωσικά δικαστήρια ήταν μικρές στο παρελθόν, αλλά τελικά εξαφανίστηκαν αφότου η Ρωσία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2022.

Οι θεσμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη Ρωσία έχουν αντικατασταθεί πλήρως από φορείς που απλώς μιμούνται δραστηριότητες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως αποτέλεσμα, η υγεία και η ζωή των κρατουμένων βρίσκονται σε κίνδυνο, τα βασανιστήρια και οι πιέσεις εναντίον τους τις περισσότερες φορές δεν διερευνώνται ούτε τιμωρούνται. Οι πολιτικοί κρατούμενοι, συχνότερα από άλλους, κρατούνται σε σκληρότερες συνθήκες και στερούνται της ευκαιρίας για αποφυλάκιση υπό όρους και νομική χαλάρωση του καθεστώτος κράτησης. Η πρακτική της έναρξης πρόσθετων ποινικών υποθέσεων βάσει καταγγελιών άλλων καταδίκων έχει γίνει κοινή.

Αλλά παρά όλα αυτά, δεν έχουμε χάσει τη φωνή μας, δεν έχουμε βυθιστεί στη λήθη. Διατηρήσαμε την πολιτική μας θέση, την οποία θεωρούμε σημαντικό να δηλώσουμε:

  • Καλούμε και τις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν αμέσως ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων σύμφωνα με τον τύπο «όλοι για όλους», συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών αμάχων ομήρων.
  • Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ασθενών πολιτικών κρατουμένων που πεθαίνουν στις ρωσικές φυλακές.
  • Βασιζόμαστε σε πολιτικούς από διαφορετικές χώρες για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση όλων όσων διώκονται στη Ρωσία για πολιτικούς λόγους.
  • Προτρέπουμε τα μέσα ενημέρωσης διαφόρων χωρών να μην σιωπούν και να καλύπτουν τις δραστηριότητες των Ρώσων πολιτών που συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία.
  • Ζητάμε από τους πολιτικούς από δημοκρατικές χώρες να υποστηρίξουν τον αγώνα των Ρώσων και να υιοθετήσουν ψηφίσματα εκ μέρους των Κοινοβουλίων, των πολιτικών ενώσεων και των κομμάτων.

Μόνο μαζί μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την εποχή της ελευθερίας και της ειρήνης».

Αλεξέι Γκορίνοφ, Άννα Αρκίποβα, Βλαντιμίρ Ντομνίν, Μπόρις Καγκαρλίτσκι, Ντάρια Κοζίρεβα, Ντμίτρι Πκελίντσεφ, Αντρέι Τροφίμοφ, Ίλια Σακούρσκι, Αλεξάντερ Σέστουν, Αρτέμ Καμάρντιν, Αζάτ Μιφτάχοφ.