Ρωσική υπαναχώρηση στο Αζοφστάλ «βλέπει» το Κίεβο - «Δεν μπορούν να το πάρουν με τη βία»

Ρωσική υπαναχώρηση στο Αζοφστάλ «βλέπει» το Κίεβο - «Δεν μπορούν να το πάρουν με τη βία»

Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, επειδή δεν μπορεί να το πάρει με τη βία, δήλωσε την Πέμπτη ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν μπορούν φυσικά να πάρουν το Αζοφστάλ, το έχουν αντιληφθεί, έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να το κρατούν», ανέφερε ο Αρεστόβιτς στη διάρκεια ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό «μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (...) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Η κίνηση της Μόσχας «μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι έχουν μετακινήσει μέρος των δυνάμεών τους από τη Μαριούπολη προς τον Βορρά για να ενισχύσουν τα στρατεύματα που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους... να προχωρήσουν στα διοικητικά όρια των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», εξήγησε ο Αρεστόβιτς. 

Οι Ουκρανοί στρατιώτες, που βρίσκονται στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, αρνούνται να παραδοθούν και ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, ζητεί, μέσω της εφαρμογής Telegram, "εγγυήσεις" για την ασφάλεια από τον "πολιτισμένο κόσμο" για να βγουν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πεσκόφ: Περιμένουμε απάντηση

Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση του Κιέβου, σε σχέση με έγγραφο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει για το εν λόγω έγγραφο που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι έστειλε στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζονται, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Μη πρακτικό» σχέδιο

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε ματαίωση του σχεδίου της Μόσχας για έφοδο στο εν λόγω εργοστάσιο χάλυβα, τελευταίο θύλακα αντίστασης στη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή στον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούσαν να κρύβονται στις εγκαταστάσεις του τεράστιου εργοστασίου.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο, όπου ο Σοϊγκού παρουσίασε αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με μάχη που φέρεται να παρακολουθήθηκε στενά από τη Μόσχα. Ο Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι η πόλη «απελευθερώθηκε», αν και οι μάχες ήταν συνεχείς.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες ακόμη για να νικήσουν οι Ρώσοι τους Ουκρανούς που πολεμούν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ. Η συνάντηση φάνηκε να ενορχηστρώθηκε προκειμένου οι Ρώσοι να υπαναχωρήσουν από το σχέδιο εισβολή στη χαλυβουργία, η οποία παρεμποδίστηκε από τη λυσσαλέα ουκρανική αντίσταση και τις επιχειρησιακές δυσκολίες στη βιομηχανική περιοχή.

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Guardian, χαρακτήρισε «μη πρακτικό» το σχέδιο για έφοδο στο χαλυβουργείο. «Δίνω εντολή να ακυρωθεί», είπε. «Αυτό συμβαίνει όταν πρέπει να σκεφτόμαστε, δηλαδή πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε, και σε αυτήν την περίπτωση ακόμη περισσότερο, για τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας», είπε ο Πούτιν.

«Να μην περάσει μύγα»

«Δεν υπάρχει λόγος να σκαρφαλώνουμε στις κατακόμβες και να συρθούμε στα υπόγεια των βιομηχανικών εγκαταστάσεων», φέρεται να δήλωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος. Αντίθετα, κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την περιοχή «ώστε να μην μπορεί να περάσει μια μύγα».

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.

«Προτείνεται για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Είχε προηγηθεί πρωινό μήνυμα του Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτη της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι η χαλυβουργία Αζοφστάλ θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

Έκκληση για την απομάκρυνση αμάχων

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ ζήτησε από την πλευρά της από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων στρατιωτών από το πολιορκημένο εργοστάσιο μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματίες στρατιώτες εκεί. Πρέπει να ανασυρθούν όλοι από το Αζοφστάλ σήμερα», δήλωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της.

Χθες Τετάρτη, το Κίεβο πρότεινε στη Ρωσία «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» στη Μαριούπολη, για τη διάσωση «αμάχων και στρατιωτών», δήλωσαν δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» με τη Μόσχα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης χωρίς όρους, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ σε μήνυμά του στο Twitter.

Το Χάρκοβο βομβαρδίζεται «με μανία», λέει ο δήμαρχος

Την ώρα που η Μόσχα έστελνε το μήνυμα ότι η Μαριούπολη κατελήφθη, τεράστιες εκρήξεις σημειώνονταν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Η Ρωσία μας «βομβαρδίζει με μανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Τερέχοφ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού -κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- έχουν απομακρυνθεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν 1.001 στόχους

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.